Indiai kalandok – Transz és téboly Kálival

Tantrikus ünnep – Hogyan alakul át egy pap Káli istennővé

Magyar Jóga Akadémia és az AHIMSZA Jógaközpont közös szervezésében az Arunácsala hegynél jártunk meditációs táborban 2015 februárjában. Egy különleges eseményről szeretnénk beszámolni: a Sívaratri ünnepnap másnapján tartott Káli szertartásról.

Káli ünnep február 18.

Visszamentünk kis Káli templomunkhoz, ami a Virupaksha barlang közelében van. Az előző napokban ugyanis meglátogattuk az korábbi évekről már jól ismert kis Káli papunkat (D.Sekar), aki a hegylábi kis Káli templom, a Mulaipal Theertham papja. Bent a fák között, árnyas helyen van az erdőben (családja a városban), előtte sok turista halad el felfelé a barlangokhoz. Kint ült a templom előtt és már messziről integetett felénk. Azonnal megismert minket és hívott be a templomba. Kis temploma egy ékszerdoboz, szépen kifestett, színes, mandala mintás csempével borítva a padló (ami tavaly még nem volt!)
Azt hittem, hogy csak négyen férünk be, de mindannyian le tudtunk ülni, csak Csongi maradt kint.
Kis oltárrészében egy díszesen feldíszített női alakú szobor, ami Kálit ábrázolja (a városban, Tiruvannamalaiban, még egy helyen, a város közepén van Káli templom).
Azonnal hozzákezdett a szertartáshoz, mantrák, fénylő láng körzés a szobor körül, virágdíszítések, gyümölcsáldozat, majd a végén áldás osztás piros és szürkés fehér színű porokból a homlokunkra.

Egyenként maga mellé ültetett minket, vállunkra tette a kezét és pár percig erőteljes koncentráció közepette áldott és energiát adott. Éreztük erőteljes energiáját, forróság támadt bennünk és körülöttünk. Volt akinek évek óta fenálló izületi problémái megoldódtak.
Majd választhattunk málát, vagy szép színes gyöngy láncot, amit persze kifizettünk neki. Ezeket is megáldotta úgy, hogy hozzáérintette a nyakában lévő rudraksh málát és mantrázott. Hívott minket vissza 18 ?ára, amikor beöltözve Kálinak, táncolva bejárja a várost.

Az átváltozás

Hát így is tettünk, visszamentünk reggel 10 órára, éppen magunkhoz tértünk a hajnali lefekvésünk után, mert éjszaka az asramunk személyzetével együtt körbejártuk a hegyet.

Arra értünk oda, hogy bőszen öltöztetik, de nemcsak őt, hanem más fiúkat is. (nézőközönség van bőven) Erős sminkelés, arc, kéz lábfestés különböző színekre. Összes köröm belakkozása kezén lábán – mindez 40 fokban, tűző napsütésben. Anita, aki mesterkozmetikus, meg is jegyezte, hogy otthon ő is bevezeti ezeket a sminkeket, sőt fodrász, stylist és modell iskolát is nyit ezután.

A képeken jól látható a beöltöztetett Káli és szolgái. Eddig még nem láttunk halálfejes málát, rajta volt óriási műanyag halálfejekkel, több kar, teli fegyverekkel, teljesen női kifestett arc (lenyírták a szakállát) és egy nagy nyelv lógott ki a szájából egész a nyaka aljáig.

Kali papja

Transzban tetőtől talpig

Természetesen erőteljesen tűzött a nap, volt 35-40 C fok, éppen hogy nem dölt el a nagy ruhatömeg és hőguta alatt. Majd fényképeszkedett az ott lévő nyugatiakkal és összeesésig táncolt a temploma előtt. Ebben a transzállapotban  elindult lefelé a hegyről, 4 dobos, fejenként 2 dobbal verték a ritmust a menthez és a táncokhoz. A néző közönség köztük Csongi is kamerázott.

A szegény negyed alsó részén is megállt táncolni, és a kísérete néhány tagja is vele táncolt. Közelről figyelve az arcát, jól lehetett látni a megváltozott tudatállapotot. Nem beöltözött Kálinak, hanem azzá is vált.

Kali istenno papja

Az óriás energia és a megtébolyult nő

A tömegből hozzá lépett egy nő, hogy Káli-t megérintse, de akkora energia löketet kapott, hogy vonagló görcs és sikoltozás lett rajta úrrá. Hárman fogták le és néhány perces dulakodás után elszállították.

A városba érve asszonyok feküdtek elé keresztbe az úton, hogy lépjen rájuk, ezzel átadva nekik Káli erejét. Asszonytestről asszonytestre lépkedve haladt át rajtuk, miközben ők arccal lefelé feküdtek az aszfalton.

A városi TV folyamatosan kamerázta az eseményt.

Majd a templom 2 bejárata előtt is táncolt összeesésig, de mielőtt talajt fogott volna a segítők elkapták, megitatták és visszaadták azokat a kellékeket, amelyek leestek a ruhájáról.

Utána elindult a városban és a házakból kijövő, szintén Káli mitologikus kíséretének beöltözött emberek 3-as csoportokban csatlakoztak hozzá, és a menet egyre nőtt.