Sándy Gabriella

1986-ban kezdtem a Jóga Mindennapi Életben rendszerben, ott szereztem első oktatói oklevelemet 1991-ben, és ott kezdtem oktatni is. 8 év után váltottam, új utat kerestem. Több jógaiskolát is megismerhettem, és közben elvégeztem a Magyar Jóga Társaság 2 éves oktatóképzését, Veszprémben, 2007-2009-ben.
2009-ben kaptam mantra-beavatást a Himalájai Tradícióban.

Ekkor fordultam komolyan a relaxáció, jóganidra, és meditáció útja felé. 

Tartalom
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top
  Sándy Gabriella
  Sándy Gabriella

  Kapcsolatom a Himalájai Jóga Tradícióval

  Rendszeresen részt vettem-veszek a Tradíció tanárainak a programjain. Kiemelten Swami Vedának 2008-2012 közötti Jóga szutrák témában adott magyarországi előadásain, elsősorban ezek szolgálnak az oktatásom elméleti alapjául.

  2014-2017 között a Himalájai Tradíció Tanárképzésében vettem részt, sikeresen vizsgáztam.

  2012-től minden évben részt veszek a Himalájai Tradíció 1 hetes Silence elvonulásán.

  Tanultam Papp József Patanjali Jógaszutrái témájában 2010-től 2016-ig tartott tanfolyamán, ahol végigvettük az egész művet, előadás, beszélgetés és meditációs gyakorlatok rendszeres folyamatában.

  2010 óta hangfelvételek alapján is, zengetéssel gyakorlom a szutrákat. Ennek eredményének tekintem, hogy az ászana gyakorlásom során, relaxációban, vagy közvetlenül utána, vagy hétköznapi tevékenységeim során spontán módon felcsendülnek a szutrák. Sokszor jól azonosíthatóan az adott elmeállapotomra, aktuális érzelmi, gondolati világomra rezonálva, vagy attól teljesen függetlennek tűnően.

  A szutrákkal való közelebbi találkozás olyan mértékben lelkessé tett, hogy a szanszkrit nyelv varázsának tanulmányozása érdekében a Budapesti Buddhista Főiskolán elvégeztem 3 szemesztert, oktatóm Körtvélyesi Tibor volt.

  A tradíció tanáraitól, Swami Ritavantól , Stoma Parkertől és Ashutos Sharmától egyöntetűen biztatást és megerősítést kaptam azon indíttatásomnak, hogy megosszam másokkal is azt az ismeretet, és tapasztalást, amelyet ez a csodálatos bölcsességtár számomra nyújt.

  Oktatói tapasztalataim

  1991 óta, kisebb-nagyobb szünetekkel oktatom is a jógát. Kezdetben az általános, akkor még különleges Hatha-jóga-ként, 2015-től integrált jógának nevezhetnénk. Ekkor korszerű, már terápiás jellegű vonásokkal. 2014-től pedig kifejezetten és hangsúlyosan a Himalájai Jóga Tradíció jellegzetességeinek megfelelően. 

  Jóga szutrákkal kapcsolatos tudásom és tapasztalatom megosztása

  Oktatóképzéseken

  Magyar Jóga Akadémia 1. és 2 évfolyamain, tantárgy: Patanjali Jógaszutrái és betekintés a szanszkrit nyelvbe, 2013 őszétől.

  Anaya Női jógaoktató képzés, Kornhoffer Tünde vezetésével. 2016-decembertől.

  Csoportokban:

  Magyar Jóga Társaság Nyílt napjain, Jógafesztiválon, 2015-től.

  Himalájai Tradíció központja, JógaSzutrák műhely, Meditációs tanfolyamok 2016.tól.

  Debreceni jógagyakorlók meghívására 2017. Januártól.

  Himalájai Tradíció nyilvános ingyenes programjain: Szilveszteri és Újhold, Telihold programokon. 2020 tavaszától minden héten szombaton a Himalájai Tradíció Zoom termében, előadás, beszélgetés, zengetés formájában.

  Sándy Gabriella Lotuszülésben

  Gyakorlat a Műhelyeken

  A műhelyeim különlegessége, hogy nagyon gyakorlatias, kézzelfogható mind a megközelítés, mind az átadás módja, mind az eredmény. A hétköznapi élet, emberi vonásaink, történéseink, mintázataink a példák, hiszen személyes meggyőződésem, hogy a jógafilozófia, és annak leírásaként a „Jógaszutrák”, az ÉLET-ről szól. A saját gyakorlásom és életem, személyiségem és gondolkodásom, kapcsolódásaim finom változásai adják a személyes alapot.

  Integrált, azaz ászana-, légző-, relaxációs és meditációs gyakorlatok által jutunk saját megélésekhez, tapasztalatokhoz, AHA élményekhez. Ezek természetes módon épülnek be hétköznapi kérdéseink megoldásába, csakúgy, mint spirituális fejlődésünk folyamatába. Stresszoldás, konfliktusok megelőzése, megoldása. Avagy: a jógafilozófiának, mint elméletnek a gyakorlati megvalósítása! Döntően szutrákkal való gyakorlás, kisebb mértékben szutrákról előadás.

  A workshopjaim felépítése

  Beszélgetés a szutrákról – ez által rátekintést kapok a résztvevők meglévő ismereteire, tapasztalataira, ami segít a beszélgetésbe ágyazott előadás felépítéséhez.

  A műhely időtartamától és céljától függően tematikus előadás követi a bevezető beszélgetést. Ennek során a szanszkrit nyelv néhány jellegzetességét is megmutatom, például a tárgyalt szutra néhány szavának rövid nyelvtani elemzésével, mely természetesen segíti a tartalom könnyebb megértését is. Ennek része a szutrák közös zengetése is.

  Ászana és relaxáció gyakorlás. – A Himalájai Tradíció gyakorlási módjával, a jógaszutrák gyakorlás közbeni felemlítésével. A szutra elhangzik szanszkrit és magyar nyelven, az adott gyakorlathoz illeszkedve. Megvalósul az ászanák meditatív, és kontemplatív gyakorlása, úgy is, mint a filozófiai tartalom megismerése a fizikai testtel végzett gyakorlás megfelelő  tapasztalatai által.

  Sándy Gabó csavarásban
  Ászana és relaxáció gyakorlás
  Szvámi Véda Bharati
  Tanítóm Szvámi Véda Bharati

  Meditáció. – Az adott műhelyen tárgyalt téma, megismert szutrák tartalmához illő meditációs gyakorlat. Swami Veda azon tanítása alapján, amelyben többek közt elmesélte, hogy annak idején a bölcsek meditációs gyakorlat során, tapasztalás által tanították a szutrákat.

  Befejező beszélgetés, tapasztalatok, felmerült kérdések megbeszélése. Ez választható, áttehető a következő alkalomra. Sokszor szívesebben maradnak-maradunk Csendben. ☺

  Eredmények többek között:

  Az oktatóképzéseken ilyenkor otthoni feladatokat is kapnak, ez elmélyíti a megértést. Így több, saját élményeik tapasztalatát tudják új ismereteiket jól megosztani, a saját gyakorlásukba és a tanításukba integrálni. Példa: oktatóképzésen a szombat délutáni előadás-beszélgetésünk megértését az oktató már a másnapi bemutató tanításán – ászanavezetés  – talán spontán, talán tervezetten, mindenesetre tűpontosan használta, megosztotta! ☺

  A workshopok témáiból

  Áttekintés:  Hogyan közelítsünk a szutrákhoz, mit találhatunk, hogyan hasznosítsuk azt, ami megérint belőle.

  Gyakorlás, akadályok, motiváció:   Milyen, könnyen felismerhető és kevésbé nyílt akadályoztatás kíséri a jóga gyakorlót, a keresőket. Hogyan tudatosítsuk ezeket, és találjuk meg az új motivációkat, milyen megoldást találunk erre a Jóga szutrákban.

  Odaadás, hit, bizonyosság:  Mit nyerhetünk a gyakorlással, és mire van szükség újra és újra az áhított célok eléréséhez vezető utunkon.

  Klésák — a szenvedés okai: Tudatosítás és feloldási lehetőségek.

  Samadhi: Közel vagy messze?

  OM – Ishvara pranidhana: Miként gyakorolható, hogyan vihető bele a hétköznapi életünkbe?

  Ashtanga – a jóga 8 tagja: Hol a helye,mi a jelentősége a Szutrákban, és az Életünkben?

  Tanított tárgyak

  • 2002-ben bevatást kaptunk a Magyar Kriya Jóga egyesület szervezésében a Paramahamsa Yogananda féle Kriya jóga hagyományba.

  Jógaszútrák és Meditáció

  Ismerkedés a jóga szútrákkal

  1. A jóga szútrák helye és a jóga történetben és a jógafilozófiában.
  2. Átteknités – Szerkezete, formája, a 4 pada. 
  3. Szútrák zengetése

  Mi a jóga?

  1. Atha jelentése
  2. Elme szintjei, vrittik
  3. Abyasa, Vairagya foglamak

  Hogyan feljlődhetünk?

  1. 5. szutra. Klista-aklista. Lenyomatok, szamszkárák. 
  2. Krya jóga
  3. Klésák

   

  Sándy Gabriella paschimottanasanaban

  Mi a krya jóga célja?

  1. A samadhiról
  2. Klésákkal való munka
  3. Miért való a kezdőknek?

  Jama és nijama

  1. Miért olyan fontosak?
  2. Siddhik
  3. Hogyan használjuk őket a hétköznapokban?