Melyik jógaoktató képzést válasszam?

A mai magyar jógaélet gyakorlata alapján

 A jóga divat lett és trendi dolog jógázni. Óriásplakátokon szőnyegreklámot, számítógépet és banki csomagokat is jógapózokkal reklámoznak. Az erős érdeklődés a jóga felé, létrehozta a jógaoktató képzések számának növekedését és szemléletének átalakulását.

A cikk tartalma
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top
  Jógareklám
  Reklám jógával

  A cikk írásakor végzett rövid piackutatás eredménye, hogy:

      2021 szeptemberében több mint 30 jógaoktatói képzés közül lehet választani Magyarországon!

  • Mennyi idő alatt válhatsz jógaoktatóvá?
  • Kik szervezik ezeket a képzéseket?
  • Mennyibe kerülnek ma a képzések?
  • Mennyire személyes a képzés?

      Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

  Mennyi idő alatt válhatsz jógaoktatóvá?

  Találhatsz olyan oktatóképzéseket, amelyek 1 hónap alatt bentlakással adnak le 200 órát (ezeket leginkább Indiában szervezik).

      Ez lehetővé teszi, hogy életmódot is tanulj a képzés során, hiszen mind a táplálkozás, mind lefekvés, felkelés ideje és az életvezetési elvek hozzá lesznek illesztve a képzéshez. Azonban az ilyen képzés során nincsen mód az otthoni gyakorlásra. Így a sok tudást amit megszereztél, még integrálnod kell az itthoni körülményeid közé, amikor hazaérsz a képzésről. Erre érdemes magadnak időt hagyni. Főleg a saját gyakorlást tekintve.

      Másik típus, az itthon elvégzett nem bentlakásos jellegű képzés lehetővé teszi, hogy a tanultak folyamatosan beépüljenek az életviteledbe, és így integrálni tudd a hatásukat. Azonban nem adják meg annak az életformának a megtapasztalását, amit egy autentikus asram környezet biztosít számodra, és ami támogatja a folyamatos spirituális fejlődést a mindennapokban is. Ezek hossza 3-12 hónap szokott lenni zömében.

  „Hogyan lehet mindkét formának az előnyeit biztosítani, és a hátrányait kiküszöbölni?”

  Az évközi képzések mellet jógatáborok is a képzés részeivé válnak, ahol a tartós fejlődést biztosító életmódot is van lehetőség a gyakorlatban átélni. Ezek hossza egy tanévtől indul felfelé.

  A tiszta tudás keresése
  Meditáció
  Ági oktatatás közben

  Ki szervezi ezeket a képzéseket?

   A jóga tudását az elmúlt évezredekben India őrizte meg a számunkra. Az ősi hagyatékból számos tradíció nőtte ki magát, melyek közül több, hazánkban is jelen van.

      Ezek a tradícionális jógaiskolák élő hagyományon alapulnak, és ezt próbálják átültetni a XXI. századi magyar valóságra. Előnye, hogy jól megalapozott, kipróbált tudást és technikákat tanulhatsz, így biztos alapjaid lesznek a jógaoktatásodban. További előny, hogy ezek a jógaiskolák jellemzően több tanárral képeznek, így szerencsés esetben több oktatói megközelítést látva tudod kialakítani a sajátodat. Nem másolni fogod azt a személyt, aki tanít téged.

    Hátránya, hogy magában hordozza a jógaiskola speciális szemléletét (mondjuk meditációs, vagy ászana irányultságú az adott jógaiskola) és kevésbé tudja figyelembe venni a mai magyar sajátságokat, azokat a speciális életkörülményeket, amelyekkel együtt élünk.

  Dr. Pápai Gyula oktat

  A nem tradicionális képzések előnye, hogy a jógának egy speciálisan a mai, modern megközelítését, alkalmazását tanítják (Pl.: Gerincjóga, kismama jóga, aeriel jóga stb.). A képzések kialakításánál teljesen figyelembe tudják venni a magyar körülményeket. Hátrányuk, hogy többnyire nem olyan kipróbáltak a gyakorlatok, és nem egy finom érzékeléssel működő jógi dolgozta ki őket, aki a gyakorlatok mélyebb hatásaiban is tudatos.

      Érdekes összefüggés, hogy a tradicionális képzéseken mindenhol több fős a tanár kar (legalább 3-4). Hagyományhoz nem kötődő képzéseken legtöbb esetben 1-2 fő oktat.

      A Magyarországon jelenlévő tradicionális jógaiskolák képzéseinek hossza, minimum 1 tanév!

      Érdemes rákérdezned az oktatóképző tanár, vagy tanárok végzettségeire is. Ma több olyan képzést is találni – tradícióktól függetlenül -, ahol az oktatók már több mint 20-30-50 éve gyakorolják a jógát.

  DE! Elvitathatatlanul az egyik legfontosabb szempont, hogy érezz kapcsolódást az oktató vagy jógaiskola irányába.

  Mennyibe kerülnek ma a képzések?

  A skála hozzávetőlegesen 250e Ft-tól indul, és nagyjából mondhatjuk, hogy 700 eFt fele ér véget.
  Az árak többnyire összefüggésbe vannak a képzés óraszámával, és a tanári kar méretével is.

  A képzés teljes díján kívül számolni lehet a következő kiadásokkal:

   • A kiadott jegyzet
   • Óra pótlásának díja
   • Hospitálás (Óralátogatás)
   • Vizsgadíj
   • Tábor
   • Ott alvásra van-e lehetőség?
  Pénzen lótuszban ülő ember

   A hospitálás kapcsán fontos tisztázni, hogy hány órát kell más oktatónál teljesíteni? Átlagban 10 óra, szokott lenni, ami nincs benne a tanfolyam díjában, viszont a tanfolyam óraszámában igen! Egyes tanfolyamokon, otthoni gyakorlást és előre felvett órákat is beleszámolják a 200 órába és előfordul, hogy a képzés ténylegesen, csak 100-120 óra oktatást tartalmaz!

      A képzések honlapján ezeket tételesen le szokták írni, van ahol ezek már benne vannak az árban.

  Tedd fel a kérdést magadnak:

      „Gyorsan és olcsón szeretnél egy papírt, amivel el tudsz kezdeni valahol oktatni vagy olyan élethelyzetben vagy, ami lehetővé teszi számodra a kitartóbb tanulás és gyakorlás során fellépő belső személyiség változás megtapasztalását és megtartását?”

  Mennyire személyes a képzés?

  Itt egy nagyon lényeges szempont merül fel:

  Hogyan tudja a tanár – vagy a tanárok – kísérni és támogatni a fejlődésed?
  Van-e lehetőség megbeszélni a tanárral a benned felmerülő kérdéseket, vagy a gyakorlásod során előálló problémákat?

  Például:

  „Gyakorlás közben megfájdult a derekam. Mit csinálok rosszul?”

  „Új energetikai érzetek jelennek meg, mit kezdjek ezzel?”

  „A családom nem támogat, és kissé passzív-agresszív módon viszonyul hozzám?” stb…

  Elokeszito aszanak

  Erre kevesebb lehetőség van, ha egy oktató képez 15-20 főt, és több, ha a csoport kisebb létszámú (<10 fő), vagy nagyobb tanári karral dolgozik.
  Vannak-e a képzésbe tudatosan beillesztett élménymegosztó körök, ahol a hallgatók megosztják egymással tapasztalataik és tanulhatnak egymás példájából. Válassz olyan képzést, ahol kérdéseid, problémáid nem csak az órák közötti 15 perces szünetben beszélheted át az oktatóval.

      Erről a kiszemelt képzésed már végzett hallgatóinál lehet a legjobban tájékozódni.

  Ez a lelkivezetés lényeges része a folyamatnak, hogy Te sikeres oktatóvá válj.

  Pecsét, ami beszél?

  Jelenleg itthon 4-féle minősítéssel találkozhatsz:

  • Yoga Alliance (YA)
  • Yoga Alliance International (YAI)
  • Felnőttképzés
  • Minősített jógaoktató képzés (Magyar Jógaoktatók Szövetsége alapján)

  YA és YAI külföldi cégek, alapvető céljuk, hogy a jógaoktató képzések között megteremtsenek egy szakmai keretrendszert. Bárki regisztrálhat oktatóképzést, aki rendelkezik 500 órás minősítéssel, sablon alapján feltölt egy tematikát és kifizeti a regisztrációs díjat. Előnye, hogy külföldön is elfogadják, hátránya, hogy nincs valódi ellenőrzés a képzések felé. A hazai oktatóképzések szinte kivétel nélkül rendelkeznek a YA, vagy a YAI tanúsítványával.

  Felnőttképzést szintén bárki regisztrálhat, aki teljesíti a felnőttképzési törvényben megadott feltételeket. Ez sok papírmunkával és szakértői, valamint regisztrációs díjjal jár. Viszont, a képzés szakmai színvonalát nem értékelik, de lesz egy magyar állam által regisztrált okleveled. Előnye, hogy ha munkanélküliként szeretnél a jógaoktatói tanfolyamodba belevágni, akkor kérhetsz a képzésedhez támogatást a helyileg illetékes munkaügyi központban. Szakmai szempontból a felnőttképzés nem megalapozott, nincs is olyan tanfolyam, ahol önmagában ezzel a tanúsítvánnyal hirdetné magát a képző intézmény.

  Magyar Jógaoktatók Szövetségének (MJSZ) akkreditációja a szakmai színvonal megalapozását szolgálja. Azonban a fentiekhez képest lehetővé teszi a bizottság számára, hogy a magyar jógaéletben személyesen ismerve a jógaiskolát eldöntse, hogy megfelel-e a képzés. Az MJSZ-ben egy külön bizottság vizsgálja meg a benyújtott kérelmeket. Ma már a nemzetközi iskolák magyar szervezetei és számos jól felépített hazai képzés is rendelkezik az MJSZE minőségi tanúsítványával. Magyar Jógaoktatók Szövetsége sikeresen képviseli a hatóságok felé a Magyarországon dolgozó jógaoktatók érdekeit. Ha fontos Neked, hogy rendezett jógaéletben dolgozz mint jógaoktató, akkor érdemes választásoddal is támogatni az MJSZE munkáját.

   

  Yoga Allience
  Felnőttképzés
  Magyar Jógaoktatók Szövetsége Logó

  Ma Magyarországon, ahhoz, hogy Te törvényesen jógát oktass, semmilyen oklevelet nem kell bemutatni a hatóságoknak.

  Legtöbben – akiknek ez a fő tevékenységük – egyéni vállalkozóként a 8551 vagy 8559 TEÁOR kód alatt dolgoznak.

      Ha itthon szeretnél oktatni, és nincsen saját termed, akkor olyan papírra van szükséged, amit a magyar jógaéletben elfogadnak alapképzésnek, és esetleges továbbképzéseknél sem kell újra elölről kezdened a tanulást. Ez praktikusan egy YA vagy MJSZ tanúsítványt jelent.

      Fontos hozzátenni, hogy a gyakorlatban többet nyom a latba, hogy számlaképes vagy-e és hogy az oktatói karizmád mennyire erős. Ez az amit éreznek és látnak a gyakorlóid is, ez az ami megtartja őket az óráidon.

  Papírt többfélét lehet szerezni, de ne ez befolyásolja a döntésed ha képzést választasz.

  ON-line vagy OFF-line?

  A társadalmi változások rákényszeríttetek sok jógaoktató képző intézményt, hogy online felületen is folytassák a munkájukat.

      Az online képzés előnye, hogy nem kell sehova utaznod, tényleg a nappalidból, az íróasztalod mellől, vagy a jógázó sarkodból tudod végezni a képzést. További előnye, hogy biztosan visszanézhetőek és visszahallgathatóak az órái.
  (Megjegyzés: A komolyabb képzéseken már régen is készítettek felvételeket, melyeket a hallgatók rendelkezésére bocsátottak.)

      Komoly hátránya az offline-al szemben hogy elmarad az a hatás, amit az oktató személyes jelenléte tud nyújtani. Ez a jóga évezredes hagyománya szerint alapvető. Csak tanárról diákra közvetlen átadással tudtak terjedni a tanítások. Ez a hagyomány most átalakulóban van!

      További hátránya, hogy nem tud az oktató igazítani sem téged, nem biztos, hogy jól látja, mit csinálsz éppen, hiszen csak egy irányból lát téged, ahonnan a webkamerád felvesz.

  Online jóga

  Mennyire felszerelt a hely, ahol a képzés zajlik?

  Örömteli, hogy a mai magyar jógaéletben kialakultak a jól felszerelt stúdiók, ahol minden eszköz és a tisztaság, a jó levegő, a kellő számú WC rendelkezésre áll.

      A felszereltséghez hozzátartozik, hogy legyen a résztvevők számára elegendő tégla, blokk, heveder és hengerpárna. Így, ha fizikailag nem is tudják kivitelezni az adott ászanát, akkor van lehetőségük a segédeszközökkel támogatott, könnyített verziót is megtapasztalni.

  Hogyan kapod meg a tananyagot?

      A képzések nagy része szokott egyéni tankönyvet, vagy jegyzetet adni a hallgatóinak. Emellett a mai technika lehetővé teszi, hogy felvegyék az előadásokat és a gyakorlásokat, és videón, vagy hangfelvételen megkaphassa a hallgató, hogy visszanézve, visszahallgatva el tudja mélyíteni az átadott tananyagot. Érdemes erre is rákérdezed, amikor informálódsz egy adott képzés felől.

  Hogyan támogatják a szakmai fejlődésed a képzés után?

  Ez egy nagyon fontos szempont, melynek előnyét, csak a képzésed követően fogod megtapasztalni, amikor a gyakorlatban elkezdesz oktatni.

      A mentorprogram azt jelenti, hogy a korábban ott végzett és rendszeresen nagy óraszámban jógaoktatást végző tanárok segítik a tanári kar mellett is a fejlődésedet még több figyelmet nyújtva neked spirituális utadon. Ennek a hiánya különösen a rövid képzéseknél jelent problémát, ahol nincs elegendő idő, hogy az egyéni fejlődésed mellett az oktatói karizmád is kialakuljon.

      Másik lehetőség, hogy a képzést követően is vissza tudsz járni a következő évfolyamra, így tanultakat tovább tudod mélyíteni. A jóga útján való haladásban ez az ismételt tapasztalás alapvető, és jelentősen meggyorsítja a fejlődésed.

  Reméljük, a cikkünk hozzásegít Téged ahhoz, hogy könnyebben el tudj igazodni a képzések tengerén.

  Hallgass a szívedre, és minden bizonnyal jól fogsz dönteni.

  Sok sikert és kitartó gyakorlást kívánunk!
  Magyar Jóga Akadémia Tanári Kar