A vinijóga tradíció

Hagyományunk egy összefüggő vonalon keresztül egy Nāthamuni nevű nyolcadik századi jógihoz vezethető vissza, ezért a jóga legmegalapozottabb hagyományai közé tartozunk. Ebben az autentikus hagyományban tanítjuk a jógát, amelynek legutóbbi nagymesterei T. Krishnamacharya és T.K.V. Desikachar voltak. A jóga tanítása azon alapul, ahogyan azt a múlt nagy jóga tanítói értelmezték, mint spirituális, energetikai és holisztikus gyakorlatot, amely kapcsolódik a Védák szent szövegeihez és a múlt Ṛṣi-ihez, mégis úgy „fordítjuk” le a tudást, hogy a mai gyakorlók is megértsék és alkalmazzák.

Minden tanításunk a jóga klasszikus forrásszövegein alapul, és összhangban van azokkal, mint például Patañjali Yogasūtrája, Nāthamun’i Yogarahasya, Yogayājājñavalkya-saṁhitā és Haṭhayogapradīpikā.

A vonal guruja volt T. Krishnamacharya, aki az egész világon híressé vált. Őt követte fia, TKV Desikachar majd unokája Dr. Kausthub Desikachar. Ő meghívásunkra 2023 májusában 3 jógaporgramot tartott Magyarországon.

Professor T Krishnamacharya
Professor T. Krishnamacharya

Egyéni tanítás

TKV Desikachar
Professor T. Krishnamacharya

Hagyományunk legfontosabb alapelve, hogy minden egyes ember szükségleteit tiszteletben kell tartani a fizikai, mentális, érzelmi, pszichológiai állapota, valamint igényei, életmódja, spirituális útja és életszemlélete alapján. Ezért minden tanítványunk személyre szabott gyakorlatot kap, amelyet egyedül kell gyakorolnia. Az általunk adott gyakorlatok holisztikus
jellegűek, nemcsak a fizikai rétegre, hanem létezésünk energetikai, érzelmi, pszichológiai, mentális és spirituális rétegére is vonatkoznak. A gyakorlatok személyre szabottsága miatt mélyreható változásokat eredményezhetnek, és a fizikai, érzelmi, mentális, pszichológiai és spirituális réteg problémáit, elakadásait és betegségeit is képesek kezelni.

A tanulók személyre szabott tanítása a jóga legfontosabb kelléke, mivel mindenki más ezért más gyakorlatra van szüksége ahhoz, hogy boldoguljon, gyógyuljon, fejlődjön és növekedjen. Ebben a tekintetben a jóga minden eszközéhez kínálunk variációkat és módosításokat, hogy az egyénnek megfelelően illeszkedjen.

A jóga eszközeinek teljes skáláját felhasználva

Összehasonlítva más hagyományokkal, amelyek többnyire csak az Āsana-k (testtartások) használatára összpontosítanak, a Viniyoga® hagyományban a jóga összes klasszikus eszközét használják, hogy támogassák az ember útját, legyen szó jólétről, gyógyulásról vagy spirituális átalakulásról. Az olyan mesterek által lefektetett klasszikus tanításokat követve, mint Patañjali, holisztikusan szemléljük az életet, és ezért többdimenziós megközelítést kínálunk az együttéléshez.

Legfontosabb eszközeink közé tartoznak az Āsanas (testtartások), Prāṇāyāma (légzéstechnikák), Mantrák és védikus éneklés, Bhāvanā (vizualizáció), Mudrās (pecsétek), Bandhas (speciális zárak, amelyek felszabadíthatják a csapdába esett energiát), Dhyānam (meditáció), Nyāsa (elhelyezések), Āhāra (étrendi javaslatok) és Vihāra (életmódbeli javaslatok).

Kausthub oktat
Dr. Kausthub Desikachar tanít

Mantra és kántálás

Belső hang megtalálása

A mantra és a védikus éneklés az egyik különleges tudományág, amelyet Ācārya Tirumalai Krishnamacharya vont be a jóga útjára. Bár hagyományosan az ilyen éneklés gyakorlása csak a beavatott férfi bráhmanák számára volt megengedett, T Krishnamacharya megnyitotta ennek a gyakorlatnak a kapuit minden őszinte kereső előtt. Ez egy olyan folyamat, amelynek során nemcsak szó szerint megtaláljuk saját hangunkat, hanem gyakran felfedezzük valódi Énünk mélyebb rétegeit, és emlékezünk az istenihez való kapcsolatunkra. A védikus énekek kiejtésére és nyelvtanára szigorú szabályok vonatkoznak, amelyek biztosítják, hogy a szövegeket ugyanúgy énekeljük, ahogyan Ṛṣik évszázadokkal ezelőtt kapták. Csak így keletkezik ugyanaz a szent rezgés, és csak így hozza meg a várt eredményeket.

A kántálás az egyik olyan fegyelmezett gyakorlat, amelyet hagyományunkban erősen támogatunk. A jógagyakorlatokba is beépül, amelyeket a tanulóknak írunk elő, hogy segítsenek megtalálni saját belső hangjukat.

Kausthub-a-nagypapával
Kausthub Desikachar a nagypapával

Jógaterápia

Gyógyító utazás

Spirituális utunk egyik legnagyobb akadálya a betegség bármilyen formája, legyen az a testünkben, az elménkben vagy a lelkünkben. A jógával, mint gyógyító eszközzel való foglalkozás folyamata manapság Yoga Cikitsaka vagy jógaterápia néven ismert. A jógaterápiában a jógagyakorlatok középpontjában a fájdalom vagy betegség enyhítése áll. Ezért a jóga minden eszközét megfelelően alkalmazzák, hogy elősegítsék az egyén gyógyulását. A múlt jóga tanítói megértették, hogy létezésünk különböző rétegei, mint az elme, a psziché és a test, lényegileg összefüggnek egymással. Ezért a gyógyulás lehetővé tételéhez olyan holisztikus gyógymóddal kell dolgozni, mint a jóga, amely finom és mélyreható változásokat képes elérni a különböző dimenziókban. A jóga eszközei mellett a jógaterápia szorosan kapcsolódik az Ayurveda kifinomult ismereteivel is, beleértve a három különböző állapotot (dosha), a pulzusolvasást és az étrendi ajánlásokat. T. Krishnamacharya kivételes gyógyítóként volt ismert, aki még az ájurvédikus gyógyszerek saját maga általi összeállításához értett. T.K.V. Desikachar a modern idők leghíresebb jógaterapeutájaként ismert, aki 1976-ban megalapította a világ első jógaterápiás klinikáját Chennaiban. A gyógyítás iránti nagyfokú elkötelezettségükkel a jógaterápia a tanítási hagyományunk szerves részét képezi. A világ minden tájáról érkezett gyógyulni vágyók keresik fel a jógaterápiás kezeléseket központunkban vagy online, hogy enyhülést találjanak a legkülönbözőbb betegségek sokaságára, az asztmától kezdve a depresszión át egészen az álmatlanságig. Annak érdekében, hogy a jógaterápiával kapcsolatos tudást világszerte terjesszük, hároméves, mélyreható képzésben jógaoktatókat is képezünk, hogy magasan képzett jógaterapeutákká váljanak.