Selmeciné Bogdán Ágota

Selmeciné Bogdán Ágota vagyok,  1970.10.29 -én születtem Budapesten. Végzettségeim: okleveles közgazdász, szervezetfejlesztő és önismereti tréner, agytréner, minősített vezető jógaoktató, min.vez. jógaterapeuta, Iyengar Introductor II. Jógatanár , a Magyar Jóga Akadémia tanára,  a Magyar Jóga Társaság alapítója, a veszprémi Ahimsza Jógaközpont alapítója és vezetője.

25 éve foglalkozom táplálkozás és életmód tanácsadással, a vegetárius, gabonaalapú, sok nyers zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet folytatom, tanítom és ajánlom.

A cikk tartalma
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top
  Selmeciné Bogdán Ágota
  Selmeciné Bogdán Ágota

  Képzéseim

   A jóga gyakorlását 27 évvel ezelőtt egyetemista koromban kezdtem el, sokat segített tanulmányaim elvégzésében, a regenerálódásban, feltöltődésben. 1997-ben férjemmel, Selmeci Csongorral (akit 1993-ban   ismertem meg az egyetemen) megszerveztük  Magyarországon a Szlovák Jógaszövetség 4 éves jógaoktató képzését, ami akkoriban egyedülinek számított. Ezen a képzésen dr. Timcsák Géza, Csendes Erzsébet,  Sasvári Anita tanárainktól egy rendkívüli nyitott rálátást, toleráns elfogadást tanultunk a Jóga óriási tudományában.

  Ezen az oktató képzésen a Bihar Yoga Bharati (világ első jógaegyeteme, Swami Satyananda) tananyagát és az Iyengar jóga ászanáit és szakszerű módszertanát ismertük meg.

  Második képzésem (amit szintén férjemmel együtt végeztem el) az Iyengar Jóga tanári képzés, amit 2004-ben kezdtem el és 2009-ben vizsgáztam.  Oklevelemet Guruji (B.K.S. Iyengar) -tól kaptam Indiából. Tanáraimnak és mestereimnek hálával tartozom. Így: Sasvári Anita,  Csendes Erzsébet, dr. Timcsák Géza, Swami Satyananda Saraswati, Swami Nairanjan Saraswati, Swami Veda Bharati és B.K.S Iyengar és családja.

  Ági oktatatás közben
  Ági oktatatás közben

  Az Iyengar Jóga és én

  Az Iyengar Jóga szakszerűsége, precizitása és rendkívül kidolgozott és megtapasztalt ászana és pranajáma rendszere szinte terápiás hatással hat gyakorlóira. Ezt kiegészítve az életmód és táplálkozás változtatással egy teljes öngyógyító rendszert kapunk.

  Kaivalyadham

  Férjemmel, Csongorral 2015-től a KAIVALYADHAM Jógaintézetben (www.kdham.com) képződünk tovább, amelynek magyaroszági képviselői lettünk 2017-ben. Ez az Intézet  Élettani és Irodalmi Jóga Kutató IntézetekbőlJógakórházból és Jógafőiskolából áll, amelyek valamennyien úttörők voltak Indiában a saját területükön. Itt tanuljuk szigorúan az ősi tiszta forrásokra támaszkodva a jógát és a jógaterápiát. Indiában sokszor jártunk, második otthonunknak érezzük.

  2018-ban elfogadták előadásunkat az Indiai Jóga Szövetség terápiás konferenciáján, ahol sikeresen mutattuk be a Hang-Fény Terápia (azaz a megváltozott tudatállapotok) mögött álló magyar és nemzetközi kutatásokat és ezek alapján az eszköz jógaterápiás alkalmazását. Ekkor kinyilt előttünk az indiai jógavilág és két fiatal, a jóga jövőjében meghatározó szerepet betöltő jógival is személyes barátságba kerültünk.

  Ők a következők: dr. Ananda Balayogi Bhavanani Swami Gitanada fia és dr. Kausthub Deshikachar (Krisnamacsarja unokája).

  Dr. Kausthub Desikacharral Veszprémben
  Dr. Kausthub Desikacharral Veszprémben
  Selmeci házaspár Sri Om Prakash Tiwarival
  Sri Om Prakash Tiwarival Lonavlában

  2019 őszén személyes tanítványává fogadott bennünket Shri O. P. Tiwari India egyik utolsó még élő Hatha-jóga (a jóga energiákkal foglalkozó területe)  mestere, az Indiai Jógaszövetség elnökségi tagja, akinek az elmúlt 50 évben fontos szerepe volt a jóga társadalmi elfogadottságában Indiában. Shri O. P. Tiwari, mint India első jógakórházának igazgatója kulcsszerepet játszott a jógaterápia mai értelmezésének kialakításában. A jóga és a pránájáma haladó szintjeire vezetett be bennünket.

  Shri O. P. Tiwarinál és a Kaivalyadhamban folytatott tanulmányaink alapvető változást hozta a jóga megértésében.

  Szanszkritül tanulunk, hogy a jógát az eredeti források felhasználásával, minél tisztábban tudjuk tovább adni.

  Az elmúlt csaknam 30 évben összegyüjtött tudásunkat visszük be a csoportjaikban gyakorlók számára összeállított anyagok személyreszabásába.

  Jelenleg  a Magyar Jógaterapeuták Szövetsége létrehozásán dolgozunk, jógaterápia konferenciát és jógaterápia szakmai napokat szervezünk.

  A Magyar Jóga Akadémia

  A Magyar Jóga Akadémiát alapítottuk meg és ennek tanárai vagyunk. Ez egy 5 éves oktatói alapképzés és továbbképzés. Felkerestük azokat a magyar, több évtizede oktató jógaoktatókat, akik egyéni példát, óriási tapasztalatot tudnak átadni az Akadémia hallgatóinak. Így rajtunk kívül még 9 jógatanár tanít az Akadémián, akikre büszkék vagyunk!

  Tizenháromszor voltam Indiában, először 2004-ben Swami Satyananda jógaintézetében és asramjában. Swami Niranjantól (Satyananda utódja) a Bihar Jóga Bharati jógaegyetem rektorától beavatást, mantrát, málát és nevet kaptam. Másodszor 2011-ben 2 hónapot voltunk férjemmel. Ennek az útnak az elején 18 napos körutazás volt 5300 km hosszan 10 tanítványunkkal, utána 2012 januárban egy hónapot töltöttünk tanulással és gyakorlással Pune-ban a világhírű Iyengar jóga Intézetben. Ide többször vissza szeretnénk menni. Ez idő alatt látogattuk meg a Lonavlai Jógakutató Intézete (Kaivalyadhama), amivel felvettük a kapcsolatot és egy kölcsönös együttműködést szeretnénk megvalósítani. Ez a kapcsolat mára már kialakult, így a Magyar Jóga Akadémia lett a Kaivalyadhama hivatalos magyarországi képviselete. Utoljára 2019 őszén  vittünk ki oktatói csoportot, egyhetes pancsakarmára és a kéthetes advance yoga master továbbképzésre, amit valamennyien sikeresen elvégeztünk. Ezt minden évben meg szeretnénk tenni, hozzájárulva ezzel a magyar jógaoktatók és terapeuták indiai tanulmányaihoz.

  a Taj Mahal elott
  A Taj Mahal előtt

  Jógaterápia

  Mivel rengeteg beteg ember kezdett el jógázni gyógyulást remélve, így a jógagyakorlatok terápiás vonatkozását kezdtem el kutatni és tanulni. Nemcsak a mozgásszervi, hanem egyéb belső szervi, hormonális és idegrendszeri panaszokra is. Így többek között a női terápiás gyakorlatok rendszerét is kidolgoztam. A terápás gyakorlatok során a Bihar Yoga jógaegyetem és az Iyengar jóga gyakorlatait és tanácsait egyaránt alkalmazom, a beteg állapotától függően.

  Tantárgyaim

  • Ászanák
  • Táplálkozás
  • Életvezetés, jáma-nijáma
  • Jógaterápia
  Dr. sharma es agica
  Selmciné Ági és B.R. Sharma
  Agica es Csongor Indiaban
  Egy Siva szobor előtt

  Boldog párkapcsolatban

  Boldog párkapcsolatban élek férjemmel Csongorral 24 éve. Lélektársai, tanítói és tanítványai vagyunk egymásnak. Hálás vagyok szüleimnek és testvéremnek, akik rengeteget támogattak minket, nyugodt, biztos, szerető családi hátteret biztosítottak és biztosítanak jelenleg is. 17 éve már csak a jóga tanításából élünk, hetente 150 ember jár hozzánk jógázni, akik közül többen terápiára szorulnak. Tanítványaink, – akikből időközben jógaoktatók és terapeuták lettek – velünk együtt oktatnak az Ahimsza Jógaközpontban. Büszkék vagyunk rájuk!

  Selmeciné Ági és Csongor
  Férjemmel, Csongorral