Jógaterápia képzés tantárgyak

A Magyar Jóga Akadémia II. évfolyamán a tantárgyak fő témája a jógaterápia, a személyes gyakorlás elmélyítése, és haladóbb technikák megtanulása.

Tematika
  Add a header to begin generating the table of contents
  Scroll to Top
  Jógaoktató Tanárok
  Jógaoktató Tanárok

  Jógaterápia

  57 óra

  A tantárgy célja, hogy hallgatók tisztában legyenek a jógaterápia elméleti megközelítésével, hátterével, fogalmával, kialakulásával, céljával. Érthetővé válnak a terápiás gyakorlatsorok mélyebb összefüggései és a élettani és pszichés hatások az egyes ászanákban és gyakorlatsorokban. A betegségek mentális okai és azok átprogramozása új gondolkodási sémára már a jógaterápia mélyebb szintjeit hozza előtérbe. Magyarázatot kapnak a hallgatók azokra az összefüggésekre, amelyek a jógaterápia végső céljához, a személyiség megváltozásához vezetnek.

  A tárgy tanárai: Zoltai MiklósSelmeciné ÁgiSelmeci J. Csongor

  Jogaterapia

  Jóga nidra – relaxáció II.

  9 óra

  A tárgy a jóga legmélyebb és legátfogóbb terápiás célokból is széleskörűen alkalmazható relaxációs technikájáról a jóga nidráról szól.

  A jóga nidra segítségével olyan szinteken változtásokat érhetünk el a személyiségünkben és hathatunk a tudatalatti síkokra, amelyek tartós és mély változást hozhatnak a viselkedésünkben és ezen keresztül a mindennapi életünkben. Ezeket az ismereteket azonban csak az első év rendszeres relaxáció gyakorlása után tudjuk a jógaterapeuta jelöltek számára rendelkezésre bocsátani. A nidra megfelelő alkalmazásához kitartó saját gyakorlásra van szükség, hogy megfelelő saját élménnyel rendelkezzenek a terapeuták.

  A későbbi években tanuljuk meg a jóga nidra teljesen személyre és problémára való igazítását.

  A relaxációban szankalpák (pozitív megerősítések) alkalmazására is sor kerül az év folyamán.

  A tárgy tanárai: dr. Pápai GyulaSelmeci J. Csongor

  Relaxáció

  Ászanák

  Terápiás sorok összeállításának elmélete, gyakorlata

  53 óra

  A tárgy célja az ászanák haladóbb szintű begyakorlása, és hatásainak mélyebb megértése. A gyakorlatok fiziológiai és spirituális hatásainak tudatosítása.

  Segédeszközös ászanák haladó végzése, a segédeszközök helyes használata (fatégla, blokk, heveder, hengerpárna, faék, székek, függeszkedő heveder és fali kötél használat) különböző problémák esetén, regeneratív ászanák és típusok, terápiás ászana sorok egyes betegségcsoportokra.

  A tárgy tanárai: Dr. Pápai GyulaSelmeciné Ági

  Elokeszito aszanak

  Pránájáma

  19 óra

  A pránajáma gyakorlatok haladó végzése, azok rövid és hosszútávú hatásai, mudrák, bandhák és azok alkalmazása.

  Az első oktatói évfolyamon a pránajáma tréning alapinformációi kerültek, hogy mielőbb egészséges vizekre tudjanak érni a gyakorlók. A második évfolyam tananyagába a pránajáma tudományához tartozó olyan gyakorlatok, mudrák, és terápiás ismeretek kerültek be, amelyek elengedhetetlenek annak haladó szintű gyakorlásához.  Ezen ismereteket alkalmazva elsőként ömagunkkat gyógyítjuk, majd később a terápiát igénybe vevő embereket is.

  A pránajáma tanára: Selmeci József Csongor

  Pránájáma

  Meditáció, koncentráció

  26 óra

  A jóga magasabb rendű gyakorlatai képesek megfelelő gyakorlásuk esetén a személyiséget alapjaiban megváltoztatni. A satkarmák, a pránajáma, az ászanák gyakorlása előkészítik ezeket a változásokat. A légzéstudatosság megtanulása, a különböző vizualizációs gyakorlatok, a tematikus koncentrációs technikák előkészítik az idegrendszert és az energiarendszert a személyiségformáló élmények megjelenéséhez. A meditáció teljes valóságában azt a belső csendet jelenti, amely túl van minden fogalmi kereten.

  A tantárgy során tanulunk a meditációs alapokról, a meditáció akadályairól, a meditáció hatásairól, az előkészítő gyakorlatokról, a meditációhoz tartozó légzéstechnikákról, az ülésmódokról, a test ellazításáról, a jelenlét állapotáról, a koncentrációról.

  Tanulunk olyan tanmesékről, amelyek segítenek megérteni a jóga bölcseleti tanításait.

  A koncentráció és a meditáció tanárai: Szép Ferenc, Zoltai Miklós

  Meditacio Miklossal

  Patológia

  9 óra

  A tárgy célja a leggyakoribb betegségek kialakulásának és tüneteinek megismerése. A jógaterápia lehetséges módszereinek alkalmazása ezen betegségek megelőzésében és gyógyításában.

  A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

  Patologia

  Anatómia és élettan az ászanákban

  20 óra

  A tantárgy célja, hogy olyan alapokat adjunk át a pszichológia tudományából, amelyeknek a megértése elengedhetetlenül szükséges a jógatechnikák hatásainak megértéséhez. Ezt mélyítjük tovább az előadások jógapszichológiát érintő részében alkalmazva a jóga szakkifejezéseit.

  A tárgy tanára: H-Minkó Krisztina

  Anatómia

  Szanszkrit alapok

  2 óra

  A szanszkrit alapok célja, hogy a gyakorlók bepillantást kapjanak a szanszkrit nyelv alapjaiba abból a szempontból, hogy megérthessék az ászanák nevének kialakulását, helyes ejtését, és a mantrák használatához szükséges nyelvi alapokat.

  A tárgy tanára: Selmeci József Csongor

  szanszkrit kéziratok

  Satkarmák

  5 óra

  A satkarmák a jóga legradikálisabb, leghatékonyabb eszközei, de a nyugati gyakorlók körében nem terjedtek annyira el, mint amennyire hasznos lenne számukra. Célunk a tantárggyal, hogy a jógaoktató jelöltek saját magukon megtapasztalva a satkarmák rendszeres gyakorlásának hatását felkészültek legyenek a rendszeres gyakorlás által okozott komoly energetikai emelkedés tisztulási hatásainak kezelésére.

  A tárgy tanára: Selmeci József Csongor

  Neti pot

  Retorika

  1 óra

  A helyes hangképzés, artikulációs és rezonancia gyakorlatok segítségével a leendő oktató világos, egyértelmű, határozott jól hallható és érthető beszédstílust tud elsajátítani. Ezek a beszédtulajdonságok szükségesek a csoportok megfelelő oktatásához.

  A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

  Retorika