A Magyar Jóga Akadémia lehetőséget ad a képzésein való látogatói részvételre. A látogatói részvétel egyedi, és semmilyen követelménnyel nem jár. Célja, hogy betekintést nyerhess az Akadémián folyó képzés színvonalába.

Volt hallgatóinknak ingyenes a látogatói részvétel, hogy támogassuk a munkájukat, és szakmai közösséget építsünk.

A Magyar Jóga Társaság tagjai pedig 10% kedvezménnyel vehetnek részt a képzésen látogatóként.

RÉSZVÉTEL
ONLINE a Zoom-on (kód 512-143-7530) keresztül. Az online részvétel díja 1.500 Ft akadémiai óránként (45 perc)

Regisztrálni szükséges a:
magyarjogaakademia@gmail.com – email címen.

 

Itt láthatjátok az órarendet az órák magyarázatával együtt:

 

Szombat 12.18.

10.00 – 10.15 Nyitó mantrák, ráhangolódás

10.15 – 11.45 Anatómia III.: Vér és a keringési rendszer (dr. H-Minkó Krisztina)

Az előadás témája a keringési rendszer szerkezete. Bemutatásra kerül a szervezet szerveit, szöveteit átszövő vérerek rendszere, a szív szerkezete, a kis és nagyvérkör, valamint utóbbiak szerepe a szervezet működésében. Az erek szerkezetének bemutatása mellett szó esik a vér összetételéről, a keringéssel kapcsolatos alapvető élettani alapfogalmakról, illetve a nyirokrendszerről.

12.00 – 13.30 Anatómia IV: Emésztőrendszer (dr. H-Minkó Krisztina)

Az előadás az emésztőrendszer anatómiájáról szól. Szó esik a táplálék felvételét, emésztését, felszívását és a salakanyagok kiválasztását végző tápcsatorna szakaszokról. Említésre kerül a bél-agy tengely, illetve az emésztési folyamatokat kísérő élettani folyamatok.

13.30 – 14.30 Ebéd

14.30 – 16.00 Anatómia V.: Vizeleti rendszer (dr. H-Minkó Krisztina)

Az előadás a vizeleti szervek szerkezetét tárgyalja. A szervezetben folyó állandó égési folyamatok (sejtanyagcsere) következtében keletkező vízben oldható bomlástermékek kiválasztásra kerülnek a vesékben. Szó esik a vesék anatómiai és szövettani szerkezetéről, valamint a kiválasztással kapcsolatos élettani fogalmakról. 

16.15 – 17.45 Ászana gyakorlás  (Selmeciné Ági)

Ászanákat középhaladó szinten vesszük át, felhasználva az egyes segédeszközöket a testhelyzetek tökéletesítéséhez. Átvesszük a hallgatók otthoni gyakorlásának szánt ászanasort.

 17.45 – 18.15 Vacsora szünet

18.15 – 19.45 Pratjáhára elmélet – Koncentráció elmélet  (Szép Ferenc)

Prátjáhára: Az érzékszervek és az elme energiáit a külső világtól vissza vonjuk és a belső világra irányítjuk. Így kezdődnek el a jóga szellemi tapasztalatai.

Koncentráció: Megszüntetjük  az energiák szétszóródását és egy pontra  irányítva. Ezt  hosszabban végezve, beléphetünk a hallhatatlan Lelkünk tapasztalatába.

20.00 -21.30 Otthoni gyakorlás megbeszélése (zárt program)

 

Vasárnap 12.19.

5.00 Ébresztő

5.45 – 6.00 Nyitó mantrák

6.00 – 7.30 Pránájáma elmélet- gyakorlat (Selmeci J. Csongor)

Továbbhaladunk a haladóbb pránájáma gyakorlatok felé. Megismerkedünk a klasszikus pránájáma technikák alapjaival. Szó lesz a bandhákról, a ritmusról, a komoly pránájáma gyakorlás előfeltételeinek megteremtéséről.

7.45  – 9.15 Miért cél a szamádhi? (Sándy Gabó) – Online

Jógaszútrák – a gyakorlás eszközei, módszerei, eredmények.
ANGÁK, CITTA PRASADANAM, SIDDHIK.
9.15 – 10.15 Reggeli

10.15 – 11.00 Meditáció (Szép Ferenc)
Prátjáhára és koncentráció a gyakorlatban.

11.15 – 12.45  Jógabölcselet VI. (Zoltai Miklós) Online

A jóga felépítési rendszere, külső és benső angák, a jóga virága. – Jóga utak: raja-, dnjána-, bhakti-, karma-, hat-ha-, lája-, tantra-kundalini-, krija-, mantra jógák.

13.00 – 14.30 Jógabölcselet VII. (Zoltai Miklós) Online

Fogalom magyarázatok: máya, máyatudat, spiritualitás, spirituális tudat, transzcendes tudat, Brahman, Atman, Paramatman, Brahma, Vishnu, Síva, Shakti, Purusa, Prakriti, Jívatma, ahamkar, ego. – A dharma célja, feladata, a karmikus evolúció.

14.45 – 17.00 Táplálkozás spirituális szemmel 2. (Cserjés Panka)

Az előző előadás témáját folytatva, fel kell ismernünk, hogy a spirituális úton járó ember táplálkozási szükségletei nem egyeznek a jelen világban felkínált lehetőségekkel. A jelenkori „modern” alapanyagok többsége, az ételkészítés és a táplálkozás minősége inkább hiányt vagy szükségtelen többletet jelentenek a szervezetüknek. Hogyan reagál a szervezetünk ezekre az állapotokra? A mentális és pszichés problémák mellett, milyen szomatikus változások, betegségek alakulhatnak ki ennek következtében? Táplálkozás élettan szempontjából mit tart fontosnak a nyugati megközelítés? Mi az, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk? Elegendő-e mindez számunkra?
Megoldás jógagyakorlók számára:
Tradicionális rátekintés kialakítása. Az ide vonatkozó ismeretek elsajátítása.
Böjt, tisztító eljárások /satkarmák/.
Vegetáriánus táplálkozási formák.
17.00. – Ebéd, hazautazás