Melyik jógaoktató képzést válasszam?

A mai magyar jógaélet gyakorlata alapján.

II. Rész

A jóga divat lett és trendi dolog jógázni. Óriásplakátokon szőnyegreklámot, számítógépet és banki csomagokat is jógapózokkal reklámoznak. Az erős érdeklődés a jóga felé, létrehozta a jógaoktató képzések számának növekedését és szemléletének átalakulását.

A cikk írásakor végzett rövid piackutatás eredménye, hogy:

2021 szeptemberében több mint 30 jógaoktatói képzés közül lehet választani Magyarországon!

A cikk első részét IDE kattintva érheted el. A folytatásban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

  • Pecsét, ami beszél?
  • ON-line vagy OFF-line?
  • Mennyire felszerelt a hely, ahol a képzés zajlik?
  • Hogyan kapod meg a tananyagot?
  • Hogyan támogatják a szakmai fejlődésed?

Pihentesd a szemed! Hallgasd meg a cikket hangoskönyv formájában.

Pecsét, ami beszél?

Jelenleg itthon 4-féle minősítéssel találkozhatsz:

  • Yoga Alliance (YA)
  • Yoga Alliance International (YAI)
  • Felnőttképzés
  • Minősített jógaoktató képzés (Magyar Jógaoktatók Szövetsége alapján)

A YA és YAI külföldi cégek, alapvető céljuk, hogy a jógaoktató képzések között megteremtsenek egy szakmai keretrendszert. Bárki regisztrálhat oktatóképzést, aki rendelkezik 500 órás minősítéssel, sablon alapján feltölt egy tematikát és kifizeti a regisztrációs díjat. Előnye, hogy külföldön is elfogadják, hátránya, hogy nincs valódi ellenőrzés a képzések felé. A hazai oktatóképzések szinte kivétel nélkül rendelkeznek a YA, vagy a YAI tanúsítványával.

Felnőttképzést szintén bárki regisztrálhat, aki teljesíti a felnőttképzési törvényben megadott feltételeket. Ez sok papírmunkával és szakértői, valamint regisztrációs díjjal jár. Viszont, a képzés szakmai színvonalát nem értékelik, de lesz egy magyar állam által regisztrált okleveled. Előnye, hogy ha munkanélküliként szeretnél a jógaoktatói tanfolyamodba belevágni, akkor kérhetsz a képzésedhez támogatást a helyileg illetékes munkaügyi központban. Szakmai szempontból a felnőttképzés nem megalapozott, nincs is olyan tanfolyam, ahol önmagában ezzel a tanúsítvánnyal hirdetné magát a képző intézmény.

A Magyar Jógaoktatók Szövetségének (MJSZ) akkreditációja a szakmai színvonal megalapozását szolgálja. Azonban a fentiekhez képest lehetővé teszi a bizottság számára, hogy a magyar jógaéletben személyesen ismerve a jógaiskolát eldöntse, hogy megfelel-e a képzés. Az MJSZ-ben egy külön bizottság vizsgálja meg a benyújtott kérelmeket. Ma már a nemzetközi iskolák magyar szervezetei és számos jól felépített hazai képzés is rendelkezik az MJSZE minőségi tanúsítványával. Magyar Jógaoktatók Szövetsége sikeresen képviseli a hatóságok felé a Magyarországon dolgozó jógaoktatók érdekeit. Ha fontos Neked, hogy rendezett jógaéletben dolgozz mint jógaoktató, akkor érdemes választásoddal is támogatni az MJSZE munkáját.

Ma Magyarországon, ahhoz, hogy Te törvényesen jógát oktass, semmilyen oklevelet nem kell bemutatni a hatóságoknak.

    Legtöbben – akiknek ez a fő tevékenységük – egyéni vállalkozóként a 8551 vagy 8559 TEÁOR kód alatt dolgoznak.

    Ha itthon szeretnél oktatni, és nincsen saját termed, akkor olyan papírra van szükséged, amit a magyar jógaéletben elfogadnak alapképzésnek, és esetleges továbbképzéseknél sem kell újra elölről kezdened a tanulást. Ez praktikusan egy YA vagy MJSZ tanúsítványt jelent.

    Fontos hozzátenni, hogy a gyakorlatban többet nyom a latba, hogy számlaképes vagy-e és hogy az oktatói karizmád mennyire erős. Ez az amit éreznek és látnak a gyakorlóid is, ez az ami megtartja őket az óráidon.

Papírt többfélét lehet szerezni, de ne ez befolyásolja a döntésed ha képzést választasz.

ON-line vagy OFF-line?

    A társadalmi változások rákényszeríttetek sok jógaoktató képző intézményt, hogy online felületen is folytassák a munkájukat.

    Az online képzés előnye, hogy nem kell sehova utaznod, tényleg a nappalidból, az íróasztalod mellől, vagy a jógázó sarkodból tudod végezni a képzést. További előnye, hogy biztosan visszanézhetőek és visszahallgathatóak az órái.
(Megjegyzés: A komolyabb képzéseken már régen is készítettek felvételeket, melyeket a hallgatók rendelkezésére bocsátottak.)

    Komoly hátránya az offline-al szemben hogy elmarad az a hatás, amit az oktató személyes jelenléte tud nyújtani. Ez a jóga évezredes hagyománya szerint alapvető. Csak tanárról diákra közvetlen átadással tudtak terjedni a tanítások. Ez a hagyomány most átalakulóban van!

    További hátránya, hogy nem tud az oktató igazítani sem téged, nem biztos, hogy jól látja, mit csinálsz éppen, hiszen csak egy irányból lát téged, ahonnan a webkamerád felvesz.

Mennyire felszerelt a hely, ahol a képzés zajlik?

    Örömteli, hogy a mai magyar jógaéletben kialakultak a jól felszerelt stúdiók, ahol minden eszköz és a tisztaság, a jó levegő, a kellő számú WC rendelkezésre áll.

    A felszereltséghez hozzátartozik, hogy legyen a résztvevők számára elegendő tégla, blokk, heveder és hengerpárna. Így, ha fizikailag nem is tudják kivitelezni az adott ászanát, akkor van lehetőségük a segédeszközökkel támogatott, könnyített verziót is megtapasztalni.

Hogyan kapod meg a tananyagot?

    A képzések nagy része szokott egyéni tankönyvet, vagy jegyzetet adni a hallgatóinak. Emellett a mai technika lehetővé teszi, hogy felvegyék az előadásokat és a gyakorlásokat, és videón, vagy hangfelvételen megkaphassa a hallgató, hogy visszanézve, visszahallgatva el tudja mélyíteni az átadott tananyagot. Érdemes erre is rákérdezed, amikor informálódsz egy adott képzés felől.

Hogyan támogatják a szakmai fejlődésed a képzés után?

    Ez egy nagyon fontos szempont, melynek előnyét, csak a képzésed követően fogod megtapasztalni, amikor a gyakorlatban elkezdesz oktatni.

    A mentorprogram azt jelenti, hogy a korábban ott végzett és rendszeresen nagy óraszámban jógaoktatást végző tanárok segítik a tanári kar mellett is a fejlődésedet még több figyelmet nyújtva neked spirituális utadon. Ennek a hiánya különösen a rövid képzéseknél jelent problémát, ahol nincs elegendő idő, hogy az egyéni fejlődésed mellett az oktatói karizmád is kialakuljon.

    Másik lehetőség, hogy a képzést követően is vissza tudsz járni a következő évfolyamra, így tanultakat tovább tudod mélyíteni. A jóga útján való haladásban ez az ismételt tapasztalás alapvető, és jelentősen meggyorsítja a fejlődésed.

Reméljük, a cikkünk hozzásegít Téged ahhoz, hogy könnyebben el tudj igazodni a képzések tengerén.

Hallgass a szívedre, és minden bizonnyal jól fogsz dönteni.

Sok sikert és kitartó gyakorlást kívánunk!
Magyar Jóga Akadémia Tanári Kar

Jóga oktató képzés

Hasonló tartalmakért iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövesd Facebook oldalunkat.