Melyik jógaoktató képzést válasszam?

A mai magyar jógaélet gyakorlata alapján

I. Rész

    A jóga divat lett és trendi dolog jógázni. Óriásplakátokon szőnyegreklámot, számítógépet és banki csomagokat is jógapózokkal reklámoznak. Az erős érdeklődés a jóga felé, létrehozta a jógaoktató képzések számának növekedését és szemléletének átalakulását.

    A cikk írásakor végzett rövid piackutatás eredménye, hogy:

    2021 szeptemberében több mint 30 jógaoktatói képzés közül lehet választani Magyarországon!

  • Mennyi idő alatt válhatsz jógaoktatóvá?
  • Kik szervezik ezeket a képzéseket?
  • Mennyibe kerülnek ma a képzések?
  • Mennyire személyes a képzés?

    Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Pihentesd a szemed! Hallgasd meg a cikket hangoskönyv formájában.

Mennyi idő alatt válhatsz jógaoktatóvá?

„Ma a köznyelvben, azt nevezzük jógaoktatónak, aki elvégzett egy olyan 200 órás képzést, ami egy minősítő szervezetnél akkreditálva van.„

    Találhatsz olyan oktatóképzéseket, amelyek 1 hónap alatt bentlakással adnak le 200 órát (ezeket leginkább Indiában szervezik).

    Ez lehetővé teszi, hogy életmódot is tanulj a képzés során, hiszen mind a táplálkozás, mind lefekvés, felkelés ideje és az életvezetési elvek hozzá lesznek illesztve a képzéshez. Azonban az ilyen képzés során nincsen mód az otthoni gyakorlásra. Így a sok tudást amit megszereztél, még integrálnod kell az itthoni körülményeid közé, amikor hazaérsz a képzésről. Erre érdemes magadnak időt hagyni. Főleg a saját gyakorlást tekintve.

    Másik típus, az itthon elvégzett nem bentlakásos jellegű képzés lehetővé teszi, hogy a tanultak folyamatosan beépüljenek az életviteledbe, és így integrálni tudd a hatásukat. Azonban nem adják meg annak az életformának a megtapasztalását, amit egy autentikus asram környezet biztosít számodra, és ami támogatja a folyamatos spirituális fejlődést a mindennapokban is. Ezek hossza 3-12 hónap szokott lenni zömében.

„Hogyan lehet mindkét formának az előnyeit biztosítani, és a hátrányait kiküszöbölni?”

Az évközi képzések mellet jógatáborok is a képzés részeivé válnak, ahol a tartós fejlődést biztosító életmódot is van lehetőség a gyakorlatban átélni. Ezek hossza egy tanévtől indul felfelé.

jógaoktató képzés

Ki szervezi ezeket a képzéseket?

    A jóga tudását az elmúlt évezredekben India őrizte meg a számunkra. Az ősi hagyatékból számos tradíció nőtte ki magát, melyek közül több, hazánkban is jelen van.

    Ezek a tradícionális jógaiskolák élő hagyományon alapulnak, és ezt próbálják átültetni a XXI. századi magyar valóságra. Előnye, hogy jól megalapozott, kipróbált tudást és technikákat tanulhatsz, így biztos alapjaid lesznek a jógaoktatásodban. További előny, hogy ezek a jógaiskolák jellemzően több tanárral képeznek, így szerencsés esetben több oktatói megközelítést látva tudod kialakítani a sajátodat. Nem másolni fogod azt a személyt, aki tanít téged.

  Hátránya, hogy magában hordozza a jógaiskola speciális szemléletét (mondjuk meditációs, vagy ászana irányultságú az adott jógaiskola) és kevésbé tudja figyelembe venni a mai magyar sajátságokat, azokat a speciális életkörülményeket, amelyekkel együtt élünk.

    A nem tradicionális képzések előnye, hogy a jógának egy speciálisan a mai, modern megközelítését, alkalmazását tanítják (Pl.: Gerincjóga, kismama jóga, aeriel jóga stb.). A képzések kialakításánál teljesen figyelembe tudják venni a magyar körülményeket. Hátrányuk, hogy többnyire nem olyan kipróbáltak a gyakorlatok, és nem egy finom érzékeléssel működő jógi dolgozta ki őket, aki a gyakorlatok mélyebb hatásaiban is tudatos.

    Érdekes összefüggés, hogy a tradicionális képzéseken mindenhol több fős a tanár kar (legalább 3-4). Hagyományhoz nem kötődő képzéseken legtöbb esetben 1-2 fő oktat.

    A Magyarországon jelenlévő tradicionális jógaiskolák képzéseinek hossza, minimum 1 tanév!

    Érdemes rákérdezned az oktatóképző tanár, vagy tanárok végzettségeire is. Ma több olyan képzést is találni – tradícióktól függetlenül -, ahol az oktatók már több mint 20-30-50 éve gyakorolják a jógát.

DE!

Elvitathatatlanul az egyik legfontosabb szempont, hogy érezz kapcsolódást az oktató vagy jógaiskola irányába.

„Mennyibe kerülnek ma a képzések?”

A skála hozzávetőlegesen 250e Ft-tól indul, és nagyjából mondhatjuk, hogy 700 eFt fele ér véget. (A becslés saját számítás).

Az árak többnyire összefüggésbe vannak a képzés óraszámával, és a tanári kar méretével is.

A képzés teljes díján kívül számolni lehet a következő kiadásokkal:

  • A kiadott jegyzet
  • Óra pótlásának díja
  • Hospitálás (Óralátogatás)
  • Vizsgadíj
  • Tábor
  • Ott alvásra van-e lehetőség?

    A hospitálás kapcsán fontos tisztázni, hogy hány órát kell más oktatónál teljesíteni? Átlagban 10 óra, szokott lenni, ami nincs benne a tanfolyam díjában, viszont a tanfolyam óraszámában igen! Egyes tanfolyamokon, otthoni gyakorlást és előre felvett órákat is beleszámolják a 200 órába és előfordul, hogy a képzés ténylegesen, csak 100-120 óra oktatást tartalmaz!

    A képzések honlapján ezeket tételesen le szokták írni, van ahol ezek már benne vannak az árban.

Tedd fel a kérdést magadnak:

    „Gyorsan és olcsón szeretnél egy papírt, amivel el tudsz kezdeni valahol oktatni vagy olyan élethelyzetben vagy, ami lehetővé teszi számodra a kitartóbb tanulás és gyakorlás során fellépő belső személyiség változás megtapasztalását és megtartását?”

Mennyire személyes a képzés?

Itt egy nagyon lényeges szempont merül fel:

Hogyan tudja a tanár – vagy a tanárok – kísérni és támogatni a fejlődésed?
Van-e lehetőség megbeszélni a tanárral a benned felmerülő kérdéseket, vagy a gyakorlásod során előálló problémákat?

Például:

“Gyakorlás közben megfájdult a derekam. Mit csinálok rosszul?”

„Új energetikai érzetek jelennek meg, mit kezdjek ezzel?”

„A családom nem támogat, és kissé passzív-agresszív módon viszonyul hozzám?” stb…

    Erre kevesebb lehetőség van, ha egy oktató képez 15-20 főt, és több, ha a csoport kisebb létszámú (<10 fő), vagy nagyobb tanári karral dolgozik.
Vannak-e a képzésbe tudatosan beillesztett élménymegosztó körök, ahol a hallgatók megosztják egymással tapasztalataik és tanulhatnak egymás példájából. Válassz olyan képzést, ahol kérdéseid, problémáid nem csak az órák közötti 15 perces szünetben beszélheted át az oktatóval.

    Erről a kiszemelt képzésed már végzett hallgatóinál lehet a legjobban tájékozódni.

Ez a lelkivezetés lényeges része a folyamatnak, hogy Te sikeres oktatóvá válj.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövesd Facebook oldalunkat.