Megérkeztek Magyarország első komoly jóga kutatásának eredményei! A gyakorlók 83,5 százalékának meglévő betegségeinek tünete csökkent, 27 százalékban a betegségek tünete megszűnt. Az értékelések alapján 223 élettani paraméter 42,15 % szignifikáns pozitív változást mutatott.

Jóga tudományos kutatás – A résztvevők

200 jógázó felmérése történt meg 17 csoportban 12 oktató részvételével 2013 ősz folyamán. Ebből 15 gyermek a csepeli Burattino Alapítványi Iskola tanulója volt, ahol egy sajnálatos esemény történt a tanári karban, ez ugyan a jóga programon kívüli ok volt, de a csoport szétszéledt és más tanulókkal folytatódott a gyakorlás így a záró felmérés nem történt meg, azokkal a gyermekekkel, akikkel az elején kezdtünk jógázni. A 185 fennmaradt felnőtt gyakorlóból a program záró mérésére 153 jelent meg, akiknek az általános fizikális és életfunkció vizsgálatát is el tudtuk végezni.

A kutatás menete

A gyakorlási periódus 20 hetes volt. Ebben a gyakorlási periódusban a gyakorlók vállalták a napi rendszerességgel végzendő gyakorlást, amelyhez az oktatóiktól személyre szóló gyakorlatsort kaptak. A napi gyakorlás fokozatosan növekedve negyed órától háromnegyed óráig terjedt a 20 hetes gyakorlás során. A gyakorlók az otthoni gyakorlásról naplót vezettek, amelyet az oktatónak hetente, kéthetente adtak le.

Felmértük gyakorlás előtt és után a testsúlyt, a légzésfunkciókat, a vérnyomást, és a pulzust valamint 223 belső szervi működésről szóló élettani és 20 élethelyzetről és körülményről szóló paramétert. Néhány esetben kérdéseinkre nem kaptunk választ, ezeket a hiányzó adatokat hiányzó értékeknek tekintettük.

Az adatokat leíró statisztikával jellemeztük. Ahol a méréseket a gyakorlás előtt és után is el tudtuk végezni ott páros T-tesztet alkalmaztunk a változás értékelésére. A statisztikai kiértékelések során és az ábrák készítésére az IBM SPSS Statistics 19 szoftvert használtuk. Az adatfeldolgozást, statisztikai kiértékelést az AdWare Research Kft. végezte el.

A kutatás eredményei

Az ábrán látható, hogy jógázás hasznosságát 65%-nál magasabbra értékelték mind jógaászanák, légző gyakorlatok és relaxáció gyakorlása szempontjából. Az önértékelés alapján a jógázók több mint 38%-a jobb fizikai és lelki állapotba került a gyakorlási időszak végére. A gyakorlók 83,5 százalékának meglévő betegségeinek tünete csökkent és 27 százalékban a betegségek tünete megszűnt. A gyakorlási időszak alatt a jógázók 93,8 %-ánál nem alakult ki életében újabb probléma.

Az értékelések alapján 223 élettani paraméterből 94 (42,15 %) pozitív, 5 (2,24 %) negatív változást mutatott.

Jóga tudományos kutatás

Jóga tudományos kutatás

A 35 élettani funkciót jellemző csoportból 7 (20%) esetben a csoporton belül mért paraméterek 100 %-ban, 16 (45,71%) esetben a csoporton belül mért paraméterek 50% felett mutattak javulást. A 100 %-ban javuló élettani funkciók: a gyomor és béltraktus, a máj és a vese működése, az agyi idegek állapota, a reumás csontbetegségek, a toxinok anyagcseréje, az endokrin rendszer és mell analízise.

Értékeltük, az élettani funkciók paramétereinek esetében azt, hogy hogyan változott a normál tartományba eső gyakorlók száma a gyakorlási időszak végére.

A 20 % feletti javulást, amely az jelenti, hogy a vizsgálat végre átlagosan 20%-al több jógázó mért értéke került a normál tartományba 11 (31,42%) élettani funkció érte el a 35 vizsgált funkcióból.

A 35 élettani funkció csoportból 27 (77,1%) csoport esetében az átlagos javulás nagyobb volt mint az átlagos romlás, 9(25,7%) esetben ez a különbség a 20 %-ot is meghaladta.

 A teljes kutatást itt olvashatod el: Jóga kutatás eredmények