Az oktatási intézetük neve a támogató nevét viselő Gordhandas Seksaria Kulturális Szintézis és Jóga Főiskola elméleti és gyakorlati okleveles, diplomás jógaképzéseket, valamint haladó tanárképzéseket, jógaterapeuta képzéseket és speciális kurzusokat nyújt az érdeklődőknek.

1951-ben alapította Szvámi Kuvalajánanda a Gordhandas Seksaria Jóga és Kultúrális Szintézis Főiskolát, hogy a jógaoktatók képzésének megfelelő helyet biztosítson. Amellett, hogy a főiskola haladó jógatanárokat képez, tanfolyamokat tartanak katonatiszteknek, rendőrtiszteknek, egészségügyi szakembereknek, üzletembereknek és pedagógusoknak. A Főiskolát az Indiai Kormány is elismerte, mint Felsőfokú Tanulmányi Intézetet.

Miközben a jóga a főiskolai tanítás részeként világi funkciót lát el, a spirituális, az egészségügyi és gyógyítási vonatkozásai is az oktatási tananyag részei. A jövő a Punei Egyetemmel való együttműködésben él tovább, hogy átfogóbb egyetemi és főiskolai kurzusokat szervezzünk és megerősítsük az online tanulási szerkezetet. A jóga hagyományokat követve a főiskola minden kurzusa gurukulam rendszerű bentlakással működik, még a több éves kurzusok is.

Jelenleg az alábbi 7 kurzust nyújtja a főiskola:

1. Minősített jóga kurzus (6 hét)

2. Másoddiplomás jógatanárképzés (9 hónap)

3. Másoddiplomás jógaterapeuta képzés (18 hónap)

4. Jóga alapozó kurzus (21 nap)

5. Ayurvéda alapozó kurzus (21 nap)

6. Haladó jóga kurzus (30 nap)

7. B.A. Jóga filozófia (6 szemeszter)

Online kurzusok

1. Online Jógatanár képző kurzus

– 100 óra Adhyayana (otthoni képzés)

– 100 óra Abhyaasa (bentlakásos képzés)

A hiteles szövegeket indiai tanárok oktatják

2. Az öt nagy elem újrafelfedezése, Swami Nityamuktánanda kurzusa

3. Jóga egyes területeit felölelő előadás sorozatok, a főiskola tanárainak tematikus előadásai