A Magyar Jóga Akadémia második évfolyamán a tantárgyak fő témája a jógaterápia, a személyes gyakorlás elmélyítése, és haladóbb technikák megtanulása.

 • Jóganidra – relaxáció: 9 óra
 • Jógaterápia: 57 óra
 • Ászanák (Terápiás sorok összeállításának elmélete, gyakorlata): 53 óra
 • Pránajáma: 19 óra
 • Jóga energetika: 6 óra
 • Satkarmák: 5 óra
 • Jógabölcselet: 9 óra
 • Koncentráció – Meditáció: 26 óra
 • Patológia: 9 óra
 • Retorika: 1 óra
 • Anatómia és élettan az ászanákban: 20 óra
 • Szanszkrit alapok: 2 óra

Az óraszámok nem tartalmazzák az otthoni gyakorlás és a házi feladatok átbeszélését, a személyes vezetést, dolgozat írásokat.

Jóga nidra – relaxáció II.

A tárgy a jóga legmélyebb és legátfogóbb terápiás célokból is széleskörűen alkalmazható relaxációs technikájáról a jóga nidráról szól.

A jóga nidra segítségével olyan szinteken változtásokat érhetünk el a személyiségünkben és hathatunk a tudatalatti síkokra, amelyek tartós és mély változást hozhatnak a viselkedésünkben és ezen keresztül a mindennapi életünkben. Ezeket az ismereteket azonban csak az első év rendszeres relaxáció gyakorlása után tudjuk a jógaterapeuta jelöltek számára rendelkezésre bocsátani. A nidra megfelelő alkalmazásához kitartó saját gyakorlásra van szükség, hogy megfelelő saját élménnyel rendelkezzenek a terapeuták.

A későbbi években tanuljuk meg a jóga nidra teljesen személyre és problémára való igazítását.

A relaxációban szankalpák (pozitív megerősítések) alkalmazására is sor kerül az év folyamán.

A tárgy tanárai: dr. Pápai Gyula, Selmeci J. Csongor

Jógaterápia

A tantárgy célja, hogy hallgatók tisztában legyenek a jógaterápia elméleti megközelítésével, hátterével, fogalmával, kialakulásával, céljával. Érthetővé válnak a terápiás gyakorlatsorok mélyebb összefüggései és a élettani és pszichés hatások az egyes ászanákban és gyakorlatsorokban. A betegségek mentális okai és azok átprogramozása új gondolkodási sémára már a jógaterápia mélyebb szintjeit hozza előtérbe. Magyarázatot kapnak a hallgatók azokra az összefüggésekre, amelyek a jógaterápia végső céljához, a személyiség megváltozásához vezetnek.

A tárgy tanárai: Zoltai MiklósSelmeciné Ági, Selmeci J. Csongor

Ászanák II.

A tárgy célja az ászanák haladóbb szintű begyakorlása, és hatásainak mélyebb megértése. A gyakorlatok fiziológiai és spirituális hatásainak tudatosítása.

Segédeszközös ászanák haladó végzése, a segédeszközök helyes használata (fatégla, blokk, heveder, hengerpárna, faék, székek, függeszkedő heveder és fali kötél használat) különböző problémák esetén, regeneratív ászanák és típusok, terápiás ászana sorok egyes betegségcsoportokra.

A tárgy tanárai: Dr. Pápai Gyula, Kővári Katalin, Selmeciné Ági,

Pránajáma II. 

A pránajáma gyakorlatok haladó végzése, azok rövid és hosszútávú hatásai, mudrák, bandhák és azok alkalmazása.

Az első oktatói évfolyamon a pránajáma tréning alapinformációi kerültek, hogy mielőbb egészséges vizekre tudjanak érni a gyakorlók. A második évfolyam tananyagába a pránajáma tudományához tartozó olyan gyakorlatok, mudrák, és terápiás ismeretek kerültek be, amelyek elengedhetetlenek annak haladó szintű gyakorlásához.  Ezen ismereteket alkalmazva elsőként ömagunkkat gyógyítjuk, majd később a terápiát igénybe vevő embereket is.

A tárgy tanárai: Selmeci J. Csongor

Satkarmák

A satkarmák a jóga legradikálisabb, leghatékonyabb eszközei, de a nyugati gyakorlók körében nem terjedtek annyira el, mint amennyire hasznos lenne számukra. Célunk a tantárggyal, hogy a jógaoktató jelöltek saját magukon megtapasztalva a satkarmák rendszeres gyakorlásának hatását felkészültek legyenek a rendszeres gyakorlás által okozott komoly energetikai emelkedés tisztulási hatásainak kezelésére.

A tárgy tanára: Selmeci József Csongor

Koncentráció, meditáció

A jóga magasabb rendű gyakorlatai képesek megfelelő gyakorlásuk esetén a személyiséget alapjaiban megváltoztatni. A satkarmák, a pránajáma, az ászanák gyakorlása előkészítik ezeket a változásokat. A légzéstudatosság megtanulása, a különböző vizualizációs gyakorlatok, a tematikus koncentrációs technikák előkészítik az idegrendszert és az energiarendszert a személyiségformáló élmények megjelenéséhez. A meditáció teljes valóságában azt a belső csendet jelenti, amely túl van minden fogalmi kereten.

A tantárgy során tanulunk a meditációs alapokról, a meditáció akadályairól, a meditáció hatásairól, az előkészítő gyakorlatokról, a meditációhoz tartozó légzéstechnikákról, az ülésmódokról, a test ellazításáról, a jelenlét állapotáról, a koncentrációról.

Tanulunk olyan tanmesékről, amelyek segítenek megérteni a jóga bölcseleti tanításait.

A koncentráció és a meditáció tanárai: Szép Ferenc, Zoltai Miklós

Patológia

A tárgy célja a leggyakoribb betegségek kialakulásának és tüneteinek megismerése. A jógaterápia lehetséges módszereinek alkalmazása ezen betegségek megelőzésében és gyógyításában.

A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

Retorika

A tárgy célja, hogy a jógaoktató megismerje a helyes hangképzés szabályait és azok begyakorlásának alapvető módszereit.

A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

Anatómia és élettan az ászanákban

A tantárgy célja az anatómiai és élettani ismeretek tovább mélyítése, valamint a jógaterápia gyakorlása során a betegektől hozott leletek magabiztos értelmezésének megalapozása.

A tárgy tanára: dr. Szász Bernadett

Szanszkrit alapok

A szanszkrit alapok célja, hogy a gyakorlók bepillantást kapjanak a szanszkrit nyelv alapjaiba abból a szempontból, hogy megérthessék az ászanák nevének kialakulását, helyes ejtését, és a mantrák használatához szükséges nyelvi alapokat.

A tárgy tanára: Selmeci József Csongor

 

Időpontok II. >>

Képzés díja II. >>