Hogyan hat az agyra a meditáció?

2015. július 2-4 között a Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület nemzetközi konferenciáján Selmeci József Csongor, a Magyar Jóga Akadémia vezető oktatója az igazi meditációs állapotok agyra gyakorolt hatásáról tartott előadást.

VI. NEMZETKÖZI RELAXÁCIÓS ÉS SZIMBÓLUMTERÁPIÁS KONGRESSZUS BUDAPEST – Életelvűség és jövőre irányultság a relaxációs és szimbólumterápiákban

Magyar Relaxációs és Szimbólumterápiás Egyesület az Autogén Tréning egyik kiképző szervezete Magyarországon, így a relaxáció vonalán kapcsolódik a jóga tudományához. A neurofeedback tudományterületén ez az egyesület az egyetlen kiképző, náluk lehet neurofeedback konzultánsi oklevelet szerezni.

Extrém módon megváltozott tudatállapotok kimutatása

A neurofeedback szekcióban Selmeci József Csongor az Extrém módon megváltozott tudatállapotok kimutatása neurofeedback technikával címmel tartott előadást, amelyben végigment a meditáció tradicionális és modern értelmezésén, és megállapította hogy a tradicionális értelmezés sokkal jobban egybevág a mai modern kutatási eredményekkel.

Az előadásban áttekintette az ősi meditációs irányzatok (jóga, tantra, buddhista módszerek, keresztény kontempláció, ahogy azokat évezredek óta tanítják a világtól elzárt szerzetesi iskolákban) tanításának lényegi jellemzői és bemutatott egy ortodox kontemplációt az Athosz hegyi kolostorok tanítása szerint – gondolva hogy az közelebb áll a résztvevő pszichológusok és pszichoterapeuták világlátásához, mint egy keleti technika.

Megemlítette Patanjali jóga szútráinak agyműködésre és tudati változásokra vonatkozó tanításait, majd átvette a megváltozott tudatállapotok fontosabb jellemzőit a parietális, okcipitális és temporális lebenyek tekintetében.

A mai meditációs tanárok, vezető jógatanárok mérési eredményeit alapul véve megvizsgálta a gyakorlatban hová lehet elvinni az agyi eredmények befolyásolását mély meditációs állapotban, és mit lehet ebből megőrizni a hétköznapi agyműködés, az éber tudatállapot közben.

Beszámolt az agy hormonális működésére jellemző mintákról, amelyek lehetővé teszik az extrém módon megváltozott tudatállapotok hosszabb ideig való megtartását.

Az előadás célja hogy megmutassa a kapcsolatot az ősi tapasztalatok a mai meditációs tanárok élményei és a modern tudomány elméletei között.

Egyik legizgalmasabb pillanata az előadásnak az volt, amikor a résztvevők képernyőn láthatták a meditáció hatását az agyra – a nagyon magas theta hullám mellet az összes többi hullám nagyon alacsony!

Ide kattintva megtekinthető a teljes előadás anyaga.

Magas theta dominancia meditáció közben

Ez a kép a Thought Technology, a világ vezető neurofeedback készülék gyártója által forgalmazott szoftverének képernyője, rajta Kővári Katalin – a Magyar Jóga Akadémia korábbi tanára – meditációs állapotának mérési eredményével.

A képen a bal felső oszlopdiagram sárga oszlopai jelzik a 6-7 Hz-es Theta tartomány megnövekedett aktivitását, szemben az össze többi (Alfa, Delta és Béta) tartományok alacsony aktivitásával. Ugyanezen állapotok láthatóak a kép alsó részén elhelyezkedő 6 kicsi grafikonon (felbontva a Delta 0-4 Hz, Theta 4 -8 Hz, Alfa 8-12 Hz, SMR/alsó Béta 12-15 Hz, normál Béta 15-18 Hz, High Béta 18-).

Meditáció Neurofeedback