Korábbi nemzetközi vizsgálatokból tudjuk, hogy a jóga, a rendszeres relaxáció számos pozitív pszichés és élettani változást eredményez nemcsak rövid, de hosszútávon is.

Ezt az elképzelést a Pécsi Tudományegyetem és a Magyar Jóga Akadémia 2014/15-ös kutatási eredményei is megerősítik, hiszen a részvevők általános jóléte erőteljesebb, míg stresszhelyzetben mutatkozó érzékenységük gyengébb lett.

Különösen érdekes és fontos hangsúlyozni, hogy olyan változók esetében is, melyeket korábban a jógával kapcsolatban nem, vagy csupán alig vizsgáltak, szintén mérhető változást regisztráltunk. Korábbi vizsgálatok szerint, az életmód, vagy életvitel megváltoztatása csupán kisebb mértékű, vagy semmilyen változást nem eredményez a szorongásra való hajlam, vagy a stresszel szembeni ellenálló képesség, továbbá a stresszel való megküzdés esetén.

Eredményeinkből viszont úgy tűnik, a jóga-program végén, a résztvevők pszichés stressz-reakciói és a stresszorokkal szembeni attitűdjei is átalakultak, mely hosszútávon jobb alkalmazkodást, a helyzetekkel, problémákkal való hatékonyabb megküzdést eredményezhet.

A teljes anyag itt olvasható:

A Jóga Egészségpszicólogiai hatásai 2015