Szponzorált, 4 hetes  jógaterápiás képzésen vehetnek részt a Magyar Jóga Akadémia hallgatói a Kaivalya Dhama kutatóintézetben és jógakórházban!

Előrehaladtak a tárgyalásaink abban az ügyben, hogy csoportot vigyünk ki Lonavlába a Kaivalya Dhama nevű kutatóintézetbe és jógakórházba (kdham.com)

Ez a világ első számú jóga-kutatóintézete, amit 1924-ben alapított Kuvalayananda Szvámi. Elfogadottságára jellemző, hogy ő volt Gandhi jógaterapeutája, és Nehru (India első miniszterelnöke) is gyakran megfordult az Intézetben. A jelenlegi indiai kormánytisztviselők is ide járnak feltöltődni.

kaivailja

Szponzorált jógaterápiás képzés Indiában

Lehetőség nyílik 2016-ban arra, hogy magyar jógaoktatók jógaterápiás képzésen vegyenek részt az intézetben szponzori támogatással. A képzés 4 hétig fog tartani. A Kutatási részleg vezetőjével lefolytatott tárgyalásaink lehetővé teszik, hogy a jövőben a magyar jógatanárok is bekapcsolódhassanak az Intézetben folyó munkába.

A Kaivalyadhama 1924-ben alakult a mint a világ első:

Kaivalyadhama logo

Kaivalyadhama logo

 • Jógakutatóintézete,
 • Kórháza,
 • Főiskolája,
 • Tudományos folyóirat kiadója,
 • Tudományos jógakönyvtára és ősi iratgyűjteménye.

Az Intézet gyönyörű hegyek által övezett völgyben fekszik 80 km-re a világ egyik legnagyobb városától Bombay-tól. Több mint 100 hektáron terül el. Az igen kellemes klíma és a dús növényzet miatt földi paradicsomnak tűnik.

A Kaivalyadhama Intézet

Hat részlege van:

 1. Jóga főiskola
 2. Filozófiai és irodalmi kutatási részleg
 3. Jógakórház
 4. Jóga Mimamsza publikációs részleg
 5. Tudományos Kutatási részleg
 6. Központi adminisztráció

Kihelyezett Intézetek vannak Mumbaiban (Bombay), Bhopalban, Rajkotban, Lozeron (Franciaország), Endicott (New York állam -USA), Richland (Észak Karolina- USA).

A jóga élettani, pszichológiai kutatásai már 1924-ben megkezdődtek, és ennek a publikációja folyik a világhírű Yoga Mimamsa folyóiratban.

Kaivalyadhama Yoga

Kaivalyadhama Yoga

A Jógakórházon belül működik egy Természetgyógyászati részleg, ahol:

 1. Táplálkozástudománnyal és diétával
 2. Agyagterápiával
 3. Vízterápiával (különféle fürdőkkel és lemosásokkal)
 4. Masszázsterápiával foglalkoznak

Van a kórházon belül egy Ajurvéda részleg is, ahol a jól képzett terapeuták ajurvédikus orvos irányításával dolgoznak.

A jógaterápia alapelvei

 1. Megtisztítani az energiapályákat és a testet úgy, hogy eltávolítjuk a test egészséges működését akadályozó méreganyagokat a testből.
 2. Helyreállítani a szervezet ideg és izomrendszerének valamint a belsőelválasztású mirigyrendszerének a működését, hogy a megfelelő ellanállóképesség visszaálljon.
 3. Megfelelő lelki hozzáálás (pszichés állapot) kialakítása, hogy a gyakorló (páciens) javítsa a stresszkezelési képességét azokban a stresszes szituációkban, amelyek az életében előfordulnak.

Bölcsebb és egyszerűbb dolog egy jó cipőt viselni, mint egy útat a teljes hosszában megtisztítani a tüskéktől és a tövisektől. A JÓGA ugyanezt teszi. Minden élőlénynek van egy veleszületett öngyógyító képessége. Az elme és a test ezen képességének a visszaszerzését segíti úgy, hogy a zavaró tényezőket eltávolítja a JÓGATERÁPIA mind durvább mind finomabb szinten.

A jógaterápában tehát kiemelt hangsúlyt kapnak a tisztítóeljárások. Ezek konkrétan a gyomormosás, a gyomormosás szondával, a géznyelés, a vízzel való orröblítés, a katéteres orrtisztítás, a nyelvkaparás,  a beöntés, a teljes átmosás.

Kaivalyadhama Yoga

Kaivalyadhama Yoga

Az ászanákat finoman mértékletesen alkalmazzák. Elősegítik a neuro-musculáris (idegi-izom) egyensúly és harmónia kialakulását, a megfelelő vérkeringés és légzés létrejöttét a testben.

Kiemelt hangsúlyt kap a pránajáma, ami nemcsak a légzőszervek működésére képes hatni, hanem mint a korábbi slide-okon láthattuk az energiaháztartás javítására és a szervezet öngyógyító képességének, energiaszintjének közvetlen emelésére is alkalmas.

Egészében véve egy igen holisztikus a modern ember számára könnyen és gyorsan alkalmazható jógaterápiás módszertannal találkozhatunk itt, amit a folyamatosan zajló élettani, biokémiai, pszichológiai, fizikai nevelési, alternatív gyógyászati kutatások és publikációk nagyon jól alátámasztanak.

Jelentkezés, információ

Előzetes érdeklődésedet az alábbi form kitöltésével tudod jelezni:

Melyik programra szeretnél jönni?

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Egészségügyi problémák, állapot

Mióta gyakorolsz?

Üzenet (Születési hely, idő, lakcím irányítószámmal, ételallergia, egyéb)