A Tudományos Kutatási Részleg – a világ legrégebbi és máig is egyik vezető jógakutató intézete – kvantitatív fiziológiai, radiológiai, pszichológiai, sport, biokémiai, és neurológiai összefüggéseit kutatja a jóga mindennapi alkalmazásában.

A Tudományos Kutatási Részleg tevékenysége elsősorban két nagyobb irányba sorolható.

Először is, úttörő kutatásokat végeznekk a jógagyakorlatok hatásairól, úgymint ászanák, kríják és pránajámák. Ezeket a tanulmányokat különböző tantárgyak formájában adják elő az iskolás gyerekeknek, főiskola hallgatóknak és rendőrtiszteknek.

Másodszor, kutatásokat végeznek a jóga gyógyító hatásairól különböző betegségek esetén, mint például elhízás, diabétesz, stressz, vakság, stb.

Számos évtizednyi komoly kutatómunka után, rengeteg tudás gyült össze, melyet több mint 1000 kutatási cikkben publikáltunk itthon és nemzetközileg. A részleg munkájához tartozik, hogy előadásokat és szemináriumokat tartsanak az egyetemeken, posztgraduális szinten, valamint konferenciákon világszerte.

Évente számos projekten dolgozunk a részleg teljesen felszerelt laboratóriumaiban. Ezek az alábbi hat fő kategóriába tartoznak:

  1. Élettani
  2. Radiológiai
  3. Pszichológiai
  4. Sporttudományi
  5. Biokémiai
  6. Neurológiai

A Pune-i Egyetemmel való kapcsolattal a részleg M.Phil és Ph.D. kurzusokat tart, miközben együttműködésben állnak más indiai egyetemekkel is és tudósokkal Európában és az USA-ban. A Kaivalyadhama Tudományos Kutatás Részlege 1924 óta jelentős mértékben járult hozzá, hogy a jóga és az egészségügy kapcsolata egyre szorosabbá váljon.