A Magyar Jóga Akadémia második évfolyamán a tantárgyak fő témája a jógaterápia, a személyes gyakorlás elmélyítése, és haladóbb technikák megtanulása.

 • Jóganidra – relaxáció: 9 óra
 • Jógaterápia: 57 óra
 • Ászanák (terápiás összeállítások): 40 óra
 • Pránajáma: 11 óra
 • Jóga energetika: 6 óra
 • Satkarmák: 5 óra
 • Jógafilozófia: 9 óra
 • Koncentráció – Meditáció: 26 óra
 • Patológia: 9 óra
 • Retorika: 1 óra
 • Anatómia élettan: 20 óra
 • Szanszkrit alapok: 2 óra

Az óraszámok nem tartalmazzák az otthoni gyakorlás és a házi feladatok átbeszélését, a személyes vezetést, dolgozat írásokat.

Jóga nidra – relaxáció II.

A tárgy a jóga legmélyebb és legátfogóbb terápiás célokból is széleskörűen alkalmazható relaxációs technikájáról a jóga nidráról szól.

A jóga nidra segítségével olyan szinteken változtásokat érhetünk el a személyiségünkben és hathatunk a tudatalatti síkokra, amelyek tartós és mély változást hozhatnak a viselkedésünkben és ezen keresztül a mindennapi életünkben. Ezeket az ismereteket azonban csak az első év rendszeres relaxáció gyakorlása után tudjuk a jógaterapeuta jelöltek számára rendelkezésre bocsátani. A nidra megfelelő alkalmazásához kitartó saját gyakorlásra van szükség, hogy megfelelő saját élménnyel rendelkezzenek a terapeuták.

A későbbi években tanuljuk meg a jóga nidra teljesen személyre és problémára való igazítását.

A relaxációban szankalpák (pozitív megerősítések) alkalmazására is sor kerül az év folyamán.

A tárgy tanárai: dr. Pápai Gyula, Selmeci J. Csongor

Jógaterápia

A tantárgy célja, hogy hallgatók tisztában legyenek a jógaterápia elméleti megközelítésével, hátterével, fogalmával, kialakulásával, céljával. Érthetővé válnak a terápiás gyakorlatsorok mélyebb összefüggései és a élettani és pszichés hatások az egyes ászanákban és gyakorlatsorokban. A betegségek mentális okai és azok átprogramozása új gondolkodási sémára már a jógaterápia mélyebb szintjeit hozza előtérbe. Magyarázatot kapnak a hallgatók azokra az összefüggésekre, amelyek a jógaterápia végső céljához, a személyiség megváltozásához vezetnek.

A tárgy tanárai: Zoltai Miklós, Kovács Erzsébet, Selmeciné Ági, Selmeci J. Csongor

Ászanák II.

A tárgy célja az ászanák haladóbb szintű begyakorlása, és hatásainak mélyebb megértése. A gyakorlatok fiziológiai és spirituális hatásainak tudatosítása.

Segédeszközös ászanák haladó végzése, a segédeszközök helyes használata (fatégla, blokk, heveder, hengerpárna, faék, székek, függeszkedő heveder és fali kötél használat) különböző problémák esetén, regeneratív ászanák és típusok, terápiás ászana sorok egyes betegségcsoportokra.

A tárgy tanárai: Dr. Pápai Gyula, Kővári Katalin, Selmeciné Ági, Kovács Erzsébet

Pránajáma II. 

A pránajáma gyakorlatok haladó végzése, azok rövid és hosszútávú hatásai, mudrák, bandhák és azok alkalmazása.

Az első oktatói évfolyamon a pránajáma tréning alapinformációi kerültek, hogy mielőbb egészséges vizekre tudjanak érni a gyakorlók. A második évfolyam tananyagába a pránajáma tudományához tartozó olyan gyakorlatok, olyan mudrák, és terápiás ismeretek kerültek be, amelyek ismerete elengedhetetlen az egészséges élet további szintjeinek eléréséhez.  Mindezt gyakorlati tapasztalatokkal fűszerezve, részletesebben, mint bármely a könyvekben található.

A tárgy tanárai: Disztl János, Selmeci J. Csongor

Patológia

A tárgy célja a leggyakoribb betegségek kialakulásának és tüneteinek megismerése. A jógaterápia lehetséges módszereinek alkalmazása ezen betegségek megelőzésében és gyógyításában.

A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

Retorika

A tárgy célja, hogy a jógaoktató megismerje a helyes hangképzés szabályait és azok begyakorlásának alapvető módszereit.

A tárgy tanára: Dr. Pápai Gyula

 

Időpontok II. >>

Képzés díja II. >>