Szegedy Tünde jógaoktató

Szegedy Tünde jógaoktató

Szegedy Tünde a Magyar Jóga Akadémia Jóga gyermekeknek szakképzés tanára.

Foglalkozásom, tevékenységeim
Óvónőként dolgozom a budapesti Bőrfestő Óvodában.
Gyermekeknek jógafoglalkozást tartok, Budapesten, a Szúrja jóga és Egészségközpontban.
Speciális foglalkozásokat tartottam és tartok légzésproblémában szenvedő felnőtteknek és gyermekeknek a tiszaújvárosi Best Life Pro és a budapesti Újpesti Sóbarlangban.
Felnőtteknek páros jógát tartok Budapest Újpesten.
Pedagógusoknak jógafoglalkozásokat tartok jelenlegi óvodámban.
Nyári táborokban jógafoglalkozásokat vezetek gyermekeknek.

Végzettségek, tanulmányok, önképzés
1996-tól folyamatosan, a Debreceni és Miskolci Jóga egyesület által szervezett
Tanfolyamok, jógahétvégék, táborok
1982-ben szerzett Óvónőképző diploma
1996-ban szerzett Óvodamenedzser diploma
2003-ban szerzett Sportoktatói képesítés (rekreáció-jóga szakon)
2009-ben szerzett Mentálhigiéniás tanúsítvány, kezdő és haladó fokon (érzelmi és szociális képesség mérés, fejlesztés)
2010-ben szerzett,”Korszerű testnevelés az óvodában” akkreditált képzés
2013-ban szerzett Hatha és kvantum jógaoktatói képesítés
Képzettségek művészeti területen: selyem és textilfestő, báb és babakészítés, zenei képzettség (gitár)

Jógaút, indíttatás, mesterek, tanárok
A keleti szellemi és mozgás kultúra, fiatal koromtól vonzott. Karatéztam, majd fokozatosan ismerkedtem a jóga szellemiségével, a különböző jógairányzatokkal.
A jógát 1990-től könyvekből, bemutatókon, tanfolyamokon keresztül próbáltam megismerni, elsajátítani.
Az első számomra biztonsággal követhető jógairányt Zoltai Miklóstól kaptam, akinek tanfolyamaira, jógahétvégéire és előadásaira több évig jártam és az általa szervezett jógatáborokban, 18 év óta a mai napig minden évben részt veszek.
A Jóga szellemiségének és gyakorlatának elsajátításában nagyon sok lehetőséget és segítséget kaptam mesterektől, tanároktól és jógatársaimtól. 1996 óta Zoltai Miklóstól nagyon sokat tanultam, tanulok tanfolyamain, az általa szervezett rendezvényeken, táborokban Miskolcon és Tiszaújvárosban Sós László tanfolyamaira jártam. 2002-ben Mahamandaleshwar Paramhans Swami Maheswarananda tanítványa lettem, akitől „mantradiksát” kaptam. A mester által szervezett táborokban, előadásokon, rendezvényeken rendszeresen részt vettem Vépen, Szegeden, Trencsénben, a Sztrilky asramban és Debrecenben. Swami Chidanand, intenzív hétvégéire, előadásaira 10 éven át rendszeresen jártam Békéscsabára és Debrecenbe. Szatmári Miklós és Gyúró Éva oktatóktól, a Baraka jógaiskolában tanultam és megszereztem a hatha és kvantum jógaoktatói képesítést.

A jóga alkalmazása pedagógiai gyakorlatomban
A jóga pedagógiai munkámban való alkalmazására, indíttatásomat konzulensemtől, Takács Évától kaptam, aki jógaoktatóként rávezetett a jógában rejlő személyiségfejlesztő hatások sokoldalú lehetőségeire.
A jógatanulmányaimmal párhuzamosan igyekeztem ismereteimet és tudásomat bővíteni a jóga gyermekeknek való közvetítéséhez, könyveken, bemutatókon, hospitálásokon keresztül. Első és azóta is használt anyagom az 1993-ban megjelent Paramhans Swami Maheswarananda: ”Jóga gyermekeknek” című könyve volt.
A reform életmód és a jóga módszereit alkalmazó óvodákkal, folyamatosan alakítottam és ápoltam kapcsolatokat.

A sajóörösi Hétszinvirág Óvoda vezetőjeként, 1995-től folyamatosan dolgoztam ki az óvoda helyi nevelési programját („Sokoldalú személyiségfejlesztés a művészet eszközeivel”) amelyben a „jóga gyermekeknek rendszer”először rész programként, majd a nevelési programba beintegrálódva hatékony módszernek bizonyult, a gyermekek, a szülők és a szakma visszajelzései alapján.
A jóga a nevelés egész folyamatában komplexen épül be, a testi, az érzelmi – szociális és az értelmi képességek fejlesztésében. A dráma és bábjáték, a művészeti tevékenységek, a játék, a tanulás és a jóga egymásra ható és egymást segítő, egységet alkotnak a nevelés-fejlesztés folyamatában.
Az óvoda „Életfa” tehetséggondozó programjában a jóga mint érzelemoldó és tehetségképességeket segítő módszer épült be.

jogapont.hu_szegedy_tünde_óvodai_jógaprogram

Szegedy Tünde: Jóga gyermekeknek (óvodai program, 1997.)

A tehetséggondozó műhelyünk 2012-ben kiválóan akkreditált tehetségpont lett.
Az óvodai programunk megvalósításának eredményeit, tapasztalatait bemutatókon, munkaközösségi foglalkozásokon, hospitálásoknak biztosított lehetőségeken keresztül igyekeztünk átadni, azzal azonosulni tudó szülőknek, pedagógusoknak. A pedagógiai irányító munkám elismeréseként, a Kistérségi Ellátási Körzettől 2005-ben  kitüntetésben részesültem.

A „Jóga gyermekeknek rendszer „óvodai nevelésben való alkalmazásával párhuzamosan dolgoztam ki, (az óvodából kikerülő gyermekekben megfogalmazódó igény alapján) az iskoláskorú gyermekek jógaoktatásának programját. A program részeként, az eddigi alkalmazott jóga, dráma és művészeti módszerek mellett beintegráltam az időközben tanult fejlesztő módszerek alkalmazható elemeit (EFT, észkapcsoló agytorna, jógamudrák, rezgés és hangterápia).

Szegedy Tünde: Jóga gyermekeknek (iskolai program, 2000.)

Az érzelmi és szociális képességek fejlesztésének segítésére dolgoztam ki a 2004-ben, „Páros jóga a Jóga gyermekeknek rendszerében” oktatási anyagot, a mindennapi pedagógiai munkám mellett, az elmúlt években sokoldalú lehetőségem nyílt alkalmazni, az eredményeket, tapasztalatokat átadni, különböző fórumokon és szervezésekben.

1988 óta a Debreceni Jógaegyesület által szervezett jóga és alkotó foglalkozásokban való együttműködés és vezetés.
2005-2006-ig Miskolcon gyermekeknek jógafoglalkozások vezetése.
Folyamatos Jógabemutatók, óvodákban, iskolákban.
2006-ban Tiszaújvárosban, iskolai drogmegelőző program keretén belül jógafoglalkozások vezetése.
2008 óta, minden évben, Tiszaújvárosban húgommal, Szegedy Szilviával vezetett jóga és alkotó nyári tábor.
2008-ban előadóként vettem részt a veszprémi I. Országos Gyermekjóga Konferencián.
2010-ben debreceni „Országos Módszertani Jóga Konferencia”, előadó (páros jógagyakorlatok.)
2011 óta gyermek jógafoglalkozások vezetése sóbarlangban.
2013-ban közreműködés a Magyar Jóga Akadémia gyermek jógaoktató képzésében
Médiákban megjelenő cikkek, bemutatók.

A „jóga gyermekeknek rendszer” létrejöttében és alkalmazásának pedagógiai gyakorlatában,nagyon sok tanítómnak és segítőmnek mondhatok köszönetet:
- Zoltai Miklósnak, aki évek óta tanítással, tanácsokkal és a gyakorlás megtisztelő lehetőségével segíti gyermek jógaoktató munkámat.
- Apró Arankának, aki a kezdetektől lehetőséget és tanácsokat adott a jóga gyermekeknek foglalkozások megismerésére.
- Munkatársaimnak, óvónő és tanító kollégáknak, akik segítették visszajelzéseikkel,a lehetőségek megteremtésével jógaoktató munkámat.
- Antal Juditnak, aki a gyermekek érzelmi és szociális fejlesztésének sokoldalú lehetőségét megismertette és segítette a „jóga gyermekeknek rendszer”ez irányban való gazdagítását.
- Bertalan Mónikának, akivel hosszú évek óta egymást segítő kapcsolatban vagyunk és akinek szakmai tudása segíti további munkám gazdagítását és az eredmények visszacsatolását.

További célok

A „jóga gyermekeknek” rendszer további fejlesztése, gazdagítása és sokoldalú közvetítése.
Szeretnék a jövőben minél több olyan elhivatott pedagógust, gyermeket nevelő felnőttet megismerni, segíteni, akik célul tűzték ki, hogy a jóga csodálatos szellemiségét és gyakorlatát a gyermekek mindennapi nevelésében, fejlesztésében közvetíteni, alkalmazni szeretnék.