Bertalan Mónika

1968-ban születtem, Mezőberényben.
1986-ban érettségiztem a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban. Fakultációképzésként a pszichológiai és nevelési alapismereteket választottam érdeklődési köröm miatt.
1986-87-ig gyermekgondozóként dokgoztam a békéscsabai BARNEVÁL óvodájában.
1989-ben Szarvason a Brunszvik Teréz Óvónőképző Főiskolán megszereztem óvodapedagógus oklevelemet.
1990-ben kezdtem el jógázni Békéscsabán a JMÉ keretein belül Dr Flender György és felesége vezetésével.
1992-től a nyári jógatáborokban Zoltai Miklós indítványozására kezdtem el tudatosan foglalkozni a gyermekek jógaoktatásával.
1993-tól tovább folytattam ismereteim gyarapítását Zoltai Miklós tanfolyamain Debrecenben. A Kemény Zsigmond utcai óvodában együtt dolgoztam Apró Aranka vezető óvónővel, ahol a jógaoktatás és a jóga szellemisége teljes mértékben átszőtte az óvodai oktatási-nevelési tevékenységünket.
1993-tól Debrecenben elsőként indítottam el jógaoktatást gyermekeknek 03-13 éves korosztályig.
1994-ben sikeresen végeztem el a svájci Adler iskola által szervezett Individuálpszichológiai képzést Prof.Dr. Kenesseyné Szuhányi Mária vezetésével.
1994-2004-ig Portugáliában és Spanyolországban kisbabáknak és szüleiknek, gyermekeknek, felnőtteknek és nyugdíjasoknak tartottam rendszeresen jógaórákat. Jógaoktatói diplomámat Madridban szereztem 2000-ben.
2005-től ismét Debrecenben folytattam tevékenységemet.
2007-ben megalapítottam a Debreceni Gyermek Szabadidősport és Jóga Egyesületet.
2012-től a Magyar Jóga Akadémia minősített vezető jógatanáraként a ” Jóga gyermekeknek ” szakirányú fakultációt vezetem.
2008-ban Swámi Véda Bharáti, (a Himalájai Tradíció Mahamandalesvára) tanítványává fogadott.
2011-ben rendkívül megtisztelő volt Swámi Véda Bharáti személyes meghívásának eleget tenni a Rishikeshben megrendezésre került nemzetközi “International Yoga Youth and Children’s Retreat” konferenciára, ahol Magyarországot képviselhettem “Jógaoktatás vízben gyermekeknek” c. előadásommal.
http://www.ahymsin.org/docs2/News/1306Jun/06.html
2011-14-ig a Himalájai Jóga Tradíció nemzetközi Teacher’s Training Program három éves képzésén vettem részt. Tanfolyamvezetőim: Swámi Ritavan, Swámi Nityananda, Stoma Parker és Ashutosh Sharma.
2014-ben megkaptam jógaoktatói diplomámat. http://www.himalaja.hu/oktatok.html
2001-ben született kisfiam három hónapos kora óta, irányításommal rendszeresen jógázik .

A gyermekek jógaoktatásának területe igen gazdag és sokrétű, mely nemcsak az asram területére illetve ászanák elvégzésére korlátozódik.

Célom

  • elméleti és gyakorlati tudásom folyamatos továbbképzése
  • az egészséges és jógikus életmód alkalmazása az élet minden területén, testi-, lelki-, szellemi- , szociális és spirituális szinten;
  • az oktatás során elméleti-gyakorlati ismereteim magas szintű átadása;
  • a jógázókat eljuttatni ahhoz, hogy egyéni szintjüket figyelembe véve tudják megvalósítani az egészséges, szenvedésmentes, boldog élet élését;
  • a jógaoktatás minőségi színvonalának megtartása, biztosítása s ennek terjesztése szakmai területen is.

A gyermekek jógaoktatásának területe igen gazdag és sokrétű, mely nemcsak az asram területére illetve ászanák elvégzésére korlátozódik , hanem a mindennapi élet területeire is .
Meggyőződésem,hogy a gyermekekkel foglakozó jógaoktatóknak igen nagy felelőssége, mert a gyermekek további életének meghatározói lehetnek .

A jógaoktatás legfőbb alapelve:
“Ahimsa paramo dharma!”/”Legfőbb törvény a nem ártás!”/